https://www.gerb.bg/bg

Болсонару има 5 дни да върне на Бразилия бижутата за милиони

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Бразилското правителство в сряда реши, че ще даде на бившия президент Жаир Болсонару срок от пет работни дни да върне на властите бижутата за милиони долари, които е получил от Саудитска Арабия през 2021 г. и изнесъл от страната, когато замина за САЩ, съобщи АП.

Всичките девет членове на правителствения надзорен орган гласуваха в подкрепа на изискването Болсонару да предаде бижутата на държавната банка Caixa Economica Federal в столицата Бразилия.

Петте дни започват да се броят веднага, след като адвокатите на Болсонару бъдат официално уведомени, което не се е случило според правителствения надзорен орган.

Друг комплект бижута от Саудитска Арабия, оценени на стойност няколко милиона долара и също изпратени на Болсонару, според един от неговите бивши министри, са били конфискувани от митниците на международното летище в Сао Пауло.

Припомняме, че Болсонару, който все още е в Съединените щати, откакто напусна поста си през януари, е обект на предварителни полицейски разследвания у дома, откакто бразилските медии започнаха да съобщават за бижутата по-рано този месец.

Федералната сметна палата, надзорен орган на законодателната власт, който наблюдава действията на изпълнителната власт на Бразилия, също постанови, че Болсонару трябва да предаде някои оръжия, които е получил от Обединените арабски емирства, на президентската колекция.

Болсонару не е декларирал двата комплекта бижута пред данъчните власти. Правни експерти казват, че той може да бъде съден по случая.

Не е ясно дали диамантите са подарък от саудитските власти, или не.

Адвокатът на Болсонару, Фредерик Васеф, каза в изявление на 7 март, че бившият президент е получил лични подаръци и отрече да има каквото и да е нарушение.

Правителственият наблюдател отхвърли този аргумент в решението си от сряда. В него се казва, че бижутата трябва да бъдат върнати поради „високата стойност на стоките, които не трябва да бъдат включени в частна колекция„.

Пазителят реши по-рано този месец, че ще проверява всеки подарък, получен от бивши бразилски президенти в края на техните мандати. Той също така ще одитира колекцията, получена от Болсонаро, откакто той встъпи в длъжност през 2019 г.

Самият Болсонару по-рано отсече, че е жертва на политическо преследване за бижута, които не е искал да получава.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg