https://www.gerb.bg/bg

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Откриха 16 756 тона отпадъци, сред които 7 756 тона опасни отпадъци при огледи по разследването срещу престъпната група на братя Бобоков и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков.

Отпадъците са намерени в землищата на населени места в четири области.

В землището на Червен бряг, в силажна яма, и в плевенското село Рупци, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък, в землището на Лом – 501 тона опасен отпадък, и в Плевен – 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на Шумен – 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. „Кремиковци“ в София – 1108 тона опасен отпадък.

От Спецпрокуратурата напомнят, че съгласно действащото законодателство всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе опасен отпадък у нас обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ. От събраните до момента доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък, са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната.

От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД, което е имало изградена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци – полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба, поради което трябва да се съхранява при специални условия.

Установено е, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от братя Бобоков.

Констатирано е, че на 25 януари 2018 г. е бил сключен договор между „Монбат Рисайклинг“ ЕАД и едно от фиктивните дружества за оползотворяване на този тип отпадъци. В изпълнение на този договор през 2018 г. „Монбат Рисайклинг“ ЕАД е доставило на дружеството 635,28 тона опасни отпадъци. Още толкова са доставени от „Монбат Рисайклинг“ ЕАД на друго дружество, а на трето – 1465,11 тона опасни отпадъци.

Дружества от група „Монбат“, контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни, посочват от Спецпроткуратурата.

До момента по делото са повдигнати обвинения на 11 души. Те ще отговарят за това, че в периода от месец януари 2014 г. до 28 май 2020 г. на територията на страната са участвали в организирана престъпна група.

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Изготвена е и Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

Припомняме, за сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември 2019 г., когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.

Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени заедно със бившия вече зам.-министър на околната среда Красимир Живков в организирана престъпна група за за търговия с боклуци.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Русия искат 17 години затвор за възрастен учен, работил по хиперзвуковите ракети

Прокурорите поискаха 17-годишна присъда затвор за възрастен руски учен,...

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Сарафов пита ВАС дали да се глобяват работодатели

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска тълкувателно решение относно...

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg