Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Бих ги отстранил от водещото предаване“. Бойко Рашков атакува журналисти от бТВ

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Бойко Рашков каза пред БНР, че ако е собственик на бТВ би “отстранил” от сутрешния блок на медията водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

Поводът е интервю на Рашков в телевизията преди ден.

В него водещите многократно го питаха за Елена Фичерова-Караиванова, която министърът назначи за шеф на кабинета си. Караиванова е учредителка на партията на избягалия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков. Освен това тя първо е регистрирана, а след това заличена, по нейно желение, от ЦИК като кандидат-депутат от “Българско лято” на последните избори.

Пред БНР Рашков каза, че е чувал “технически средства” в ушите на водещите, с които им е казвано какво точно да го питат.

Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото”, каза служебният вътрешен министър.

Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й [Златимир Йочев] водеха предаването, е доходна дейност„, допълни още Рашков.

Той каза, че ако е собственик на бТВ бих отстранил Гавазова и Йочев от „водещото предаване“.

Рашков свърза питанията на водещите за връзката между шефката на кабинета му и Васил Божков с въпроси, поставени от ГЕРБ в същата посока.

За мен е ясно, че тези въпроси, които Тома Биков (ГЕРБ) и компания поставяха в някои медии, по определен начин, бяха поставени и в бТВ. Нямам нищо против да се поставят такива въпроси. Действително в държавните структури трябва да се внимава какви хора попадат, в конкретния случай обаче въпросите имат чисто политически характер”, каза Рашков.

„Атака срещу журналисти от независими медии“

Думите на Рашков пред БНР станаха повод за реакция от страна на бТВ. По-късно във вторник от bTV Media Group разпространиха позиция, в която се казва, че телевизията “счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения”.

Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници”, се казва още в позицията.

От бТВ допълват, че отчитат силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания.

Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители”, казват още от медията.

Коментари на журналисти в социалните мрежи след скандалното изказване на Бойко Рашков:

Владимир Христовски, журналист:

„Кой беше Бойко Рашков, че да казва кои журналисти да се уволняват? Той има ли идея какво работят тези хора? Може би е възмутен, че не го обслужват и не галят егото му, но това не му дава право да се бърка там, където не му е работата и видимо не разбира.

Работата на полицията е да пази журналистите, да им съдейства и да разследва престъпления, а не да се занимава с коментари и назначения!

Незабавно извинение и оттегляне от поста – това е правилният ход, ако служебното правителство иска да покаже, че е промяната“.

Цвета Кирилова, журналист:

„Г-н разбирач, Рашков, кой бяхте Вие в областта на масовите комуникации, че ще си позволявате да посягате на журналисти, ще правите предложения за уволнения и ще атакувате свободата на словото. Вие знаете ли, че това е четвърта власт и тя е независима от вашата комуноидна диктатура?! Вие знаете ли, че словото е по-силно от меч? Другарю Радев, приберете си вересиите“!

Тома Биков, политик от ПП ГЕРБ:

„Бойко Рашков призовава водещите на сутрешния блок на бТВ да бъдат моментално уволнени. Ако Рашков беше министър на ГЕРБ щеше да бъде уволнен моментално“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай посредничи на „Хамас“ и „Фатах“

Двете палестински групировки са във вражда от 2007 г.

Атанас Пеканов разочарован от пехливанските борби в Народното събрание

Отлагането на либерализацията на енергийния пазар може да доведе...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Доналд Тръмп се е спрял на вицепрезидент

Това ще е губернаторът на Северна Дакота

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img