https://www.gerb.bg/bg

България и Египет работят за редовни въздушни линии между двете страни

Подписването на ново споразумение за въздушен транспорт обсъдиха министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми.

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта. 

„Подписването на ново Споразумение би осигурило необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на ЕС и развитие на търговските взаимоотношения и достъп до различни пазари на въздушните превозвачи„, подчерта министър Гвоздейков по време на разговорите. Транспортът безспорно е приоритетна област в икономическите отношения между нашите две страни. Засилването на сътрудничеството във въздушния транспорт ще намали ограниченията по маршрутите, ще увеличи честотата на полетите и ще създаде възможност за по-голяма гъвкавост при ценообразуването, заяви министърът. Той бе категоричен, че новото Споразумение ще бъде от полза не само за превозвачите, но и ще има положителен ефект за развитие на туристическите и бизнес пътуванията между двете държави.

Действащият към момента двустранен документ е подписан през 1959 г. Той не дава възможност за назначаване на превозвачи от Европейския съюз (ЕС), освен български, по установените въздушни маршрути между България и Египет. През 2016 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на България и Египет, като са утвърдени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. Към момента не се осъществяват редовни директни полети между двете страни.

По време на визитата си в Египет Гвоздейков се срещна и с министъра на транспорта на Египет Камел Ал-Уазир. Двамата обсъдиха стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на жп и морския транспорт, както и възможността за откриване на Ро-Ро линия между пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Египетската страна заяви интерес към концесионирането на българските пристанища и сподели своя опит при изграждането на инфраструктура за скоростни влакове.

Гвоздейков и заместник-министър Анна Михнева-Натова бяха част от делегацията, водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която бе на посещение в арабската държава.

Припомняме, че министърът на отбраната Тодор Тагарев днес се срещна с генерал Мохамед Заки – главнокомандващ Въоръжените сили и министър на отбраната и военната промишленост на Арабска република Египет. 

Те обсъдиха актуални въпроси на сигурността в региона и света, както и възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера, като отбелязаха военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка като области с най-голям потенциал за развитие.

На официална церемония беше подписан

Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Арабската република Египет за сътрудничество в областта на отбраната„.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на телекомуникациите и информационните технологии на Египет д-р Амр Талаат пък обсъдиха стъпки за активизиране на сътрудничеството в областта на иновациите, технологиите и ИТ сектора, дигитализацията, изкуствения интелект, както и възможностите за инвестиции между двете държави.

Срещите се проведоха в рамките на посещението на българска правителствена делегация, ръководена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Тялото на още един заложник е открито в Газа

Това е станало при операция на израелската армия

Първо в News24sofia.eu! Певецът Емрах лети с 220 км/ч! (ВИДЕО)

Това далеч не е първият път, в който младият изпълнител се хвали с високи скорости

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Арестуваха мъж, заподозрян в убийството на чужденец в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Задържаха мъж, сочен за предполагаемия убиец на украински гражданин...

Италиански съдия отхвърля дело за клевета, заведено от съюзник на Мелони

Университетски професор в Рим беше оправдан в сряда за...

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg