https://www.gerb.bg/bg

АПИ имат готовност да пуснат още снегорини по пътищата

Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили Троянският проход. Затова съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Поради снегонавявания временно в момента е ограничено и преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус“. 1320 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. АПИ имат готовност да пуснат още снегорини по пътищата

В това увери председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Георги Терзийски на брифинг, посветен на актуалната пътна обстановка в страната. АПИ призова всички шофьори да карат внимателно по републиканските пътища.

В агенцията няма информация за бедстващи хора и закъсали автомобили.

Шофьорите трябва да бъдат подготвени за зимните условия, да спазват всички разпореждания на органите на МВР и АПИ и да не се допуска затрудняване на снегопочистващата техника.

Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград. Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин-Михалково.

Остават ограниченията за тежкото движение в проходите в област Смолян и по направлението Белово – Юндола и Девин – Михалково. Усложнява се обстановката в Североизточна България, където е обявен оранжев код за 9 области. Главният път на област Шумен, Бургас, Добрич, Каварна и Шабла е затворен поради снегонавявания. Третокласният път към Аксаково е ограничен заради снегонавявания.

Отпадат и ограничената за движения за автомобили над 12 тона по направление София-Русе и София-Варна.

На въпрос на News.bg дали в АПИ има сигнали за шофьори, тръгнали на път неподготвени, Терзийски отбеляза, че АПИ има сигнали за неподготвени автомобили в Прохода на Републиката. Всички автомобили, които не били снабдени с вериги, били спирани, за да не затрудняват движението.

В АПИ са подадени и няколко сигнала за паднали клони и дървета в Искърското дефиле и по направленията в Смолян.

За снегопочистване временно е спряно движението на тирове над 12 т още по път I-1 Ботевград – Мездра, по път I-4 от Търговище до пътен възел „Коритна“, както и по път I-3 от разклона за Бяла до пътен възел „Коритна“. За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево, на територията на област Варна, както и по път I-9 Балчик – Албена и път III-2902 Аксаковска панорама – Кичево. Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по път III-7003 Шумен – Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен – по път III-701, а в обратна посока по път Шумен – с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Симеон Дянков: Не сме готови за Еврозоната

"Все още България има значителна инфлация, доста над средната...

Отбраната вече не е табу за ЕС

Министерството на икономиката и индустрията ще подкрепи всяко българско...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Програмата за развитие на армията до 2032 г. включвала и уроците от Украйна и Газа

Постигнат е баланс в инвестиционните разходи на Министерство на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg