Реклама

https://www.gerb.bg/bg

АП: Русия спря газовите доставки за Полша и България

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Представители на Полша и България съобщиха, че от сряда Русия спира доставките на природен газ за техните страни. Това коментира АП.

Правителствата на двете европейски държави съобщиха във вторник, че руският енергиен гигант „Газпром“ ги е информирал, че спира доставките на газ.

Спирането на доставките ще бъде първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че „недружелюбните“ чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния „Газпром“ в рубли вместо в други валути.

Европа внася големи количества руски природен газ за отопление на домовете, производство на електроенергия и за промишлеността. Вносът продължава въпреки войната в Украйна.

Около 60 % от вноса се плаща в евро, а останалата част – в долари. Искането на Путин очевидно имаше за цел да подпомогне укрепването на руската валута в условията на войната в Украйна.

Европейските лидери заявиха, че няма да се съобразят с него, като се аргументираха, че изискването те да купуват рубли и след това да плащат на „Газпром“ нарушава условията на договорите и техните санкции срещу Русия.

„Руското предложение за двуетапна процедура на плащане е в нарушение на действащия договор и носи значителни рискове за България, включително да извърши плащания, без да получи никакви доставки на газ от Русия“, заяви българското правителство, цитирано от АП.

България заяви, че работи с държавните газови компании за намиране на алтернативни източници. Правителството заяви, че засега няма да бъдат налагани ограничения върху вътрешното потребление на газ, въпреки че балканската страна с население от 6,5 млн. души задоволява над 90% от нуждите си от газ с внос от Русия.

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че е била уведомена от „Газпром“, че доставките по газопровода „Ямал-Европа“ ще бъдат спрени в сряда.

Полша не само отказва да плаща за природен газ в рубли, но страната е силен поддръжник на съседна Украйна по време на руската инвазия. Тя е транзитна точка за оръжия, които Съединените щати и други западни държави са предоставили на Украйна.

Тази седмица полското правителство потвърди, че изпраща танкове на украинската армия. Във вторник то обяви списък със санкции, насочени срещу 50 руски олигарси и компании, включително „Газпром“.

Газопроводът „Ямал“ пренася природен газ от Русия до Полша и Германия през Беларус. Полша получава около 9 милиарда кубически метра руски газ годишно.

PGNiG заяви, че искането на Русия да се плаща в рубли представлява нарушение на договора за Ямал.

Диаграмите на потоците, публикувани на уебсайта на Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи, показват драстични спадове на газовите потоци на входните точки в Кондратки, град в Източна Полша, и Високае, който е в Беларус.

Руската информационна агенция ТАСС цитира Газпром, че Полша трябва да плаща за доставките си на газ по нова процедура.

Полша се оказа европейският клиент, чиито доставки на газ бяха спрени от Русия.

Полският министър на климата Анна Москва подчерта, че Полша е подготвена за подобна ситуация, след като от години работи за намаляване на зависимостта си от руските енергийни източници. Тя заяви, че от известно време страната е ефективно независима по отношение на руския газ.

„Няма да има недостиг на газ в полските домове“, написа в „Туитър“ Анна Москва.

Министърът повтори това послание на пресконференция, като заяви: „Подходящите стратегии за диверсификация, които въведохме, ни позволяват да се чувстваме в безопасност в тази ситуация“, каза тя.

От 90-те години на миналия ХХ век Полша работи за откъсването си от руската енергетика и вече е на път да прекрати зависимостта си от руския газ през тази година. Неотдавна тя предприе мерки за спиране на вноса на руски въглища.

Правителството във Варшава призова и други европейски държави да намалят зависимостта си от руски енергийни източници.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

Ирландската полиция премести палатков лагер на мигранти от центъра на Дъблин

Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са...

1 май – Ден на труда

Началото е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ

Самолет кацна аварийно в Ню Йорк след инцидент

Върнал се е на летището малко след излитането

ОИСР очаква рязко забавяне на инфлацията в България

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ускоряване на икономическия...

Повдигнаха обвинения на нападателя от Лондон

36-годишният Маркус Ардуини Монцо, задържан в края на април...

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Антикорупционният фонд" (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img