https://www.gerb.bg/bg

Алкохол, спорт, лекарства – какво може и какво не може след бустерната ваксина

Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Учените препоръчват трета доза ваксина, за да бъдат защитени хората срещу варианта Омикрон на коронавируса. За какво трябва да се внимава след имунизацията? Може ли да се спортува и да се пие алкохол? Дойче веле дава някои отговори.

В информационната брошура на института „Роберт Кох“ пише, че след ваксинация хората няма защо да се щадят прекалено, но все пак е добре да избягват големите натоварвания: „В първите дни след ваксинацията е редно да се избягват прекомерните физически натоварвания и силовия спорт. При болки или повишена температура могат да се взимат болкоуспокояващи лекарства и такива, които свалят температурата“, се казва там. В брошурата не се прави разлика между първа, втора и бустерна доза.

Лекари от Берлин препоръчват три дни след ваксинацията да не се спортува и десет дни след нея организмът да не се подлага на големи физически натоварвания. От медицинска гледна точка обаче нямало причина да се въвеждат строги ограничения за спортни занимания, освен ако не се появи температура, включително и за да не се стигне до евентуално възпаление на сърдечния мускул.

Някои учени предполагат, че установеното леко повишение на случаите на миокардит след имунизация срещу Ковид-19 сред млади мъже може да се дължи на упражняването на спортни занимания непосредствено след ваксинирането. Миокардитът обаче е много рядко следствие от ваксината и засяга предимно мъже под 25 години.

Алкохол и цигари – може, но с мярка

Принципно алкохолът не оказва съществено влияние на имунната защита, казва вирусоложката Сандра Цизек пред NDR. Все пак тя препоръчва да не се пие прекалено много, защото „големите количества алкохол са отрова за организма. А когато той е зает с повишаване на имунната защита след ваксинация, не бива да го обременяваме и с отровни субстанции“.

Германската Централа за здравна просвета от своя страна съобщава, че прекомерната консумация на алкохол може да намали имунния отговор в случай на инфекция, а след ваксинация евентуално и да повлияе на поносимостта и ефекта от ваксината. Оттам препоръчват и отказ от големите количества алкохол в дните преди и след бустерната доза, особено ако тя доведе до повишена температура. Чаша бира или вино обаче са напълно в реда на нещата. По отношение на цигарите – и в този план препоръката е да не се прекалява, за да не се натоварва организмът с отровни вещества.

Как стоят нещата с лекарствата

Тъй като ваксините срещу коронавирус бяха одобрени бързо, досега има относително малко данни от научни изследвания за ефекта от взимането на болкоуспокояващи след ваксинация. От института „Роберт Кох“ също не могат да дадат окончателна оценка дали парацетамол или ибупрофен влияят на ваксината.

Берлински лекари твърдят, че болкоуспокояващи могат да се взимат, но най-рано шест часа след ваксинацията. От СЗО също препоръчват приемането на медикаменти да не е непосредствено след имунизацията.

Преди всичко е важно да се знае, че в никакъв случай не бива да се взимат медикаменти превантивно – т.е. преди имунизацията. Това може да наруши ефекта от ваксината, като потисне имунния отговор – решаващ за нейната защитна функция. Само няколко часа след имунизацията обаче той вече се е разгърнал достатъчно.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВУЗ-овете получават обещаните 39 млн. лв. утре

Това уверение е дал министърът на образованието

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов подаде оставка днес,...

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Командването на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР)...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg