https://www.gerb.bg/bg

Адвокат Анна Попова: НК спешно трябва да криминализира всички форми на психическо насилие, изтезание и унизително третиране

Във връзка с престъплението потресло цялата ни страна, свързано с нарязаното с макетен нож момиче от Стара Загора, бяха засегнати много теми свързани с престъпността. Темата за превенцията на престъпността, както и насилието между хората и нейното значение, както винаги стои встрани и подценена от обществото и институциите, най – вече тези които са отговорни за прилагане на сериозни превантивни мерки на всички нива. По повод на неглижираната тема за превенция на престъпността потърсихме за мнение адвокат Анна Попова, с оглед на нейната практика в тази област. 

 – Адв. Попова, да започнем от микросредата, т.с. семейството и неговото значение за превенция на престъпността и насилието, и какви са факторите, които повлияват в негативна или положителна посока? 

– Благодаря за резонният въпрос. По мое мнение в последните години семейните ценности губят присъствието си в обществото и на тяхно място се възприемат порочни идеали за красота, личен успех, постижения, различаване на добро от лошо. Средата в семейството и отношението между членовете му, формират от най-ранна възраст модела на поведение на подрастващите. И именно тук е ключът, че бедността в комуникацията между родители и деца, лошият личен модел на поведение на родителя – рефлектира във възпитанието на децата, както и в липсата на здрава семейна среда, която да учи на любов, добрина, емпатия, уважение на чуждото мнение и личното пространство. Неща, които дават чувство на принадлежност и стабилитет на подрастващите, както и да формират техният светоглед. Липсата на здрава семейна среда и семейни ценности е в основата на агресията в подрастващите и респективно високият процент на престъпност и всички форми на насилие. 

– Очевидно там нещата куцат, защото излизайки от микросредата си и навлизайки в макро среда, т.с. в училище и като цяло извън семейството, децата трудно се адаптират с наложените обществени норми. В резултат на това наблюдаваме все по силно агресия в училищата,  прехвърлена от семейната среда. Напоследък се заговори и за т. нар. явление мобинг. Какви са дефицитете според вас в семейството? 

– Както отбелязах и в предният отговор – липсата на споделяне, комуникация в семейството, липсата на одобрение от родителите на постиженията на децата в ранна възраст, критичните сравнения с приятели, честите битови скандали, натякване на икономически трудности, агресията в семейството водят до извеждане на вътрешно семейният модел в училище, на пътя, в магазина. Агресията и чувството на безнаказаност, господство над по-слабия, насилието под всичките му форми – това са производни. По отношение mobbing-а това е чуждица за нашият език и бих си позволила да поясня значението и – нападки и издевателства от страна на група хора спрямо определена личност и обикновено се осъществява в училище или на обществени места. Това е вид психическо насилие и трябва да бъде криминализирано, защото би нанесло тежки травми в живота на човек. Генерално е необходимо спешна промяна в законодателството и хармонизацията му с развитието на обществото. В частност НК, където по мое мнение следва да се криминализират всякакви форми на психическо насилие, изтезание и унизително третиране, тъй като психическите травми от едно унизително третиране са не по-малко пагубни от физическите с оглед невидимите травми, които може да остави в пострадалото лице. Както в случая с Дебора, който обедини обществото. Съчувствам на нея и семейството и, защото освен физическата болка – тук има силен емоционален стрес и психическа травма, която ще отнеме години за възстановяването и. Никое човешко същество няма право да посяга физически и психически на друго. По мое мнение има осъществен състав на принуда и ред други състави, предвид особено мъчителният начин на извършване на деянието, от криминално проявено лице. Случаят на Дебора е извадка за статуквото у нас и буквоядството от определени лица – в прилагането на закона. Ще се огранича в коментара си – защото всичко в мен крещи – с какво право някой отраснал без любов и възпитание да отреже крилата на едно дете. Защо се “будим” след като вече се е случило безвъзвратното. 

 – Постоянно се въртят в общественото пространство какви ли не дългосрочни стратегии, в които се описват в детайли всички целеви групи подлежащи на превенция срещу престъпността, но не се забелязва кой знае какъв резултат. Какви са според вас проблемите съпътстващи този процес?

 – Според мен от съществено значение е икономиката в една държава. Държавите с по-стабилна икономика имат и по-малко престъпност, както и независима работеща съдебна система, адекватно законодателство. От значение е разбирането в обществото, че закона е еднакъв за всички – т.е. елиминиране на чувството за безнаказаност. Бих дала за пример САЩ, където съм завършила магистратура и квалифицирала – прилагането на закона е еднакво за всички. Самото общество уважава държавността и човека като индивид. Независимите неправителствени организации, които работят с проблемни групи – в колаборация с държавни институции, биха имали съществена роля. Необходими са повече хуманност и приемане, създаване на условия за образоване на обществото по отношение на правата и задълженията им, в посока опазване на човешките права на всеки индивид. Считам, че у нас са налице множество червени флагове в тази посока – липса на взаимодействие между институции и правозащитни организации. Бих обърнала внимание на проблема на домашното насилие и генерално на насилието. В Европа, Сърбия и Турция в последната година се наблюдава ръст на смъртните случаи на жени и деца убити или пострадали в семейството, и извън него. Първо – трябва да се наблегне на въпроса с “разпознаването” на формите на насилие и първоначалните “червени флагове”. Този въпрос предизвиква вниманието на правозащитните организации и се дискутира справянето с проблема на международно ниво. Днес Ордена на Рицарите Тамплиери от Йерусалим, ВП България излезе с Декларация, с която осъжда насилието и апелира за незабавни промени в законодателството. Като пример мога да посоча – международният проект, в който участвам на OSMTH наречен Woman for Women, в който до момента участват Великите приорати на България, Сърбия, Румъния, Словения, Аржентина, Англия, Финландия, Холандия, Гърция и др. Всички приорати са обединени в полагане на ефективни действия за превенция на домашното насилие и насилието във всичките му форми на национално ниво, както и създаването на колаборация между различни организации на международно ниво, с цел реакция и оказване на съдействие при неотложност. Пострадалите от насилие трябва да излязат от страха на споделяне с обществото и да дадат гласност, а обществото и институциите респективно – да отговорят с подкрепа. С обединени усилия между неправителствени правозащитни организации, държавни институции, които да действат обективно и гражданското общество можем да справим с този проблем. Необходими са съвместни усилия, повече емпатия сред хората и незабавни реформи в законодателството.

Източник: burgasnovinite.bg

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

Младеж и девойка загинаха при катастрофа в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Катастрофа с две жертви е станала около 3:30 часа...

Прокуратура вдига мерките срещу Васил Божков срещу 500 000 лв. гаранция

Решението на Апелативния съд се очаква тази седмица

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Мъж с брадва нападна шофьор в Лом

36-годишен мъж от Лом нападна с брадва шофьор на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg