Реклама

https://www.gerb.bg/bg

На фона на хакерските атаки: С нови програми усъвършенстваме киберсигурността

Работи се активно, за да се отстранят рисковете, произтичащи от хакерските атаки, които бяха с висок интензитет, но вече са овладени. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна.

Той увери, че хакерските атаки се следят денонощно от министъра на електронното управление Георги Тодоров. По негови думи Министерството на иновациите и растежа е било със затруднен достъп до сайта си само за седем минути.

Пулев отбеляза, че още преди няколко седмици е започнат стратегически диалог с международни инвеститори за въвеждането на най-добрите международни практики с фокус киберсигурност, като диалогът е по линия на Инициативата „Три морета“.

Имаме активна подписана декларация на ниво държави, там сме се обединили около една обща подкрепа и взаимодействие със САЩ във връзка с 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, обяви министърът.

Той допълни, че съвместно с Министерството на транспорта и вицепремиера Христо Алексиев се разговаря с международните партньори за това как да се подобри качеството на дигиталната инфраструктура, с фокус върху киберсигурността. Прави се рамката на база, на която да се инвестира в инфраструктурата, за да могат да се вкарат най-добрите практики от гледна точка на киберсигурност, изтъкна Пулев.

Той посочи, че по линия на МИР по Плана за възстановяване и устойчивост утре се отваря и процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ за над 30 млн. лв. По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Финансирането ще е 100% безвъзмездно, българският бизнес ще може да използва средствата за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи и дигитален маркетинг.

Министърът обяви, че вече е приключила първата процедура по Плана за възстановяване, която беше отворена през МИР – за Технологична модернизация, с бюджет от 260 млн. лв. „По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 предложения за 1 млрд. лв. Само от Варна по Технологична модернизация са кандидатствали 144 фирми за 31,4 млн. лв.“, изтъкна той. Общо над 32 000 фирми са регистрирани в областта, от които 99% са микро-, малки и средни и отговарят на условията за кандидатстване по програмите на МИР.

Министерството подкрепя областта и по линия на инвестициите. По думи на Пулев през Българската агенция за инвестиции ще бъдат сертифицирани два проекта, които ще инвестират 11.6 млн. лв. и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

Той подчерта, че за рекордно кратък срок е подадена и вече е одобрена от ЕК една от най-големите европрограми – тази за Конкурентоспособност и иновации, с общ бюджет от 3 млрд. лв. Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година, като тя ще бъде в размер на близо 130 млн. лв. и ще бъде за разработване на иновации в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023 г. по ПКИП се планира отварянето на още три процедури.

Министърът на иновациите допълни, че в рамките на следващите седмици ще бъде изпратена за одобрение и Програмата за научни изследвания, която е с бюджет от 2.14 млрд. лв. Така общо ще имаме 5 млрд. отворени програми за новия програмен период по линия на структурните фондове, обобщи той.

По Плана за възстановяване ще бъдат отворени още три процедури до края на годината – за ИКТ и киберсигурност, за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия , с бюджет от 200 млн. лв., както и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Така общо до края на годината само по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ООН: Възстановяването на домовете в Газа ще отнеме 80 години

Възстановяването на жилищата в ивицата Газа може да продължи...

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

Затвор за гейовете и транссексуалните налага Ирак

Парламентът на Ирак в събота прие закон, криминализиращ еднополовите връзки...

Петър Волгин: ЕС прилича на сграда, която някога е била красива, но днес е запусната

Петър Волгин е журналист и дългогодишен радиоводещ в БНР,...

Ваня Григорова: Изхабени политически бастуни им се привиждат патерици

"Изхабени от политическа употреба бастуни им се привиждат патерици....

48 души вече са жертвите след срутването на магистрала в Южен Китай

Броят на загиналите се увеличи до 48, а спасителните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img