Реклама

https://www.gerb.bg/bg

На фона на хакерските атаки: С нови програми усъвършенстваме киберсигурността

Работи се активно, за да се отстранят рисковете, произтичащи от хакерските атаки, които бяха с висок интензитет, но вече са овладени. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на мобилна приемна във Варна.

Той увери, че хакерските атаки се следят денонощно от министъра на електронното управление Георги Тодоров. По негови думи Министерството на иновациите и растежа е било със затруднен достъп до сайта си само за седем минути.

Пулев отбеляза, че още преди няколко седмици е започнат стратегически диалог с международни инвеститори за въвеждането на най-добрите международни практики с фокус киберсигурност, като диалогът е по линия на Инициативата „Три морета“.

Имаме активна подписана декларация на ниво държави, там сме се обединили около една обща подкрепа и взаимодействие със САЩ във връзка с 5G сигурността и съпътстващата телеком инфраструктура, обяви министърът.

Той допълни, че съвместно с Министерството на транспорта и вицепремиера Христо Алексиев се разговаря с международните партньори за това как да се подобри качеството на дигиталната инфраструктура, с фокус върху киберсигурността. Прави се рамката на база, на която да се инвестира в инфраструктурата, за да могат да се вкарат най-добрите практики от гледна точка на киберсигурност, изтъкна Пулев.

Той посочи, че по линия на МИР по Плана за възстановяване и устойчивост утре се отваря и процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ за над 30 млн. лв. По нея българските компании ще могат да заздравят системите си за сигурност. Финансирането ще е 100% безвъзмездно, българският бизнес ще може да използва средствата за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи и дигитален маркетинг.

Министърът обяви, че вече е приключила първата процедура по Плана за възстановяване, която беше отворена през МИР – за Технологична модернизация, с бюджет от 260 млн. лв. „По нея имаме отличен резултат. Подадени са 2500 предложения за 1 млрд. лв. Само от Варна по Технологична модернизация са кандидатствали 144 фирми за 31,4 млн. лв.“, изтъкна той. Общо над 32 000 фирми са регистрирани в областта, от които 99% са микро-, малки и средни и отговарят на условията за кандидатстване по програмите на МИР.

Министерството подкрепя областта и по линия на инвестициите. По думи на Пулев през Българската агенция за инвестиции ще бъдат сертифицирани два проекта, които ще инвестират 11.6 млн. лв. и ще разкрият 40 нови работни места във Варна.

Той подчерта, че за рекордно кратък срок е подадена и вече е одобрена от ЕК една от най-големите европрограми – тази за Конкурентоспособност и иновации, с общ бюджет от 3 млрд. лв. Първата процедура по нея ще бъде отворена още в рамките до края на тази година, като тя ще бъде в размер на близо 130 млн. лв. и ще бъде за разработване на иновации в българските предприятия. През първите 6 месеца на 2023 г. по ПКИП се планира отварянето на още три процедури.

Министърът на иновациите допълни, че в рамките на следващите седмици ще бъде изпратена за одобрение и Програмата за научни изследвания, която е с бюджет от 2.14 млрд. лв. Така общо ще имаме 5 млрд. отворени програми за новия програмен период по линия на структурните фондове, обобщи той.

По Плана за възстановяване ще бъдат отворени още три процедури до края на годината – за ИКТ и киберсигурност, за батерии и ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия , с бюджет от 200 млн. лв., както и за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. Така общо до края на годината само по ПВУ отворените процедури ще бъдат за над 600 млн.лв.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иранските летища отменят полети до понеделник сутринта (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Всички полети от международното летище "Имам Хомейни" в Техеран...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Подобряват условията на живот и лечение на психично болните

Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение...

Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Великобритания и...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img