Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Димитър Стоянов: Стабилност и евроинтеграция на Западните Балкани са приоритет за България

Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с популяризирането на европейската им перспектива и евроатлантическата ориентация, са приоритет за България. Това заяви служебният министър Димитър Стоянов по време на визита в Босна и Херцеговина, съобщават от МО.

По думите му страната ни подкрепя усилията на властите на Босна и Херцеговина да продължат изпълнението на реформите по пътя към ЕС и в контекста на евроатлантическата интеграция. Стоянов се срещна с босненският министър на отбраната Сифет Поджич.

Димитър Стоянов подчерта необходимостта от продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, в това число и в сферата на отбраната. На срещата с министър Поджич двамата са обсъдили възможностите за разширяване на обмена на опит по отношение на реформите на въоръжените сили на двете страни, както и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация. „Българските висши военни училища и Военната ни академия са на много високо ниво и бих бил щастлив да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни образователни институции„, заяви министър Стоянов.

Стоянов заяви, че България e готова да продължи участието си в операцията на ЕС „Алтеа“ и при необходимост може поеме командването й. Операцията има ключова роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, така и в региона като цяло. По думите му подновяването на настоящия изпълнителен мандат на операцията, който изтича през ноември 2022 г., от Съвета за сигурност на ООН е още по-важно в контекста на радикално променената ситуация на сигурността след руската агресия в Украйна.

Операцията на ЕС е много важна за сигурността в Босна и Херцеговина и трябва да продължи. Ние сме много доволни, че българският военен контингент ще участва в нея, както и досега, заяви министър Сифет Поджич.

В момента България участва със 118 български военнослужещи – 12 в Щаба на операцията в Сараево и 106 в състава на Междинния регионален резерв. Министър Стоянов посочи, че при необходимост контингентът може да бъде увеличен.

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов проведе срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович – председателстващ Председателството на страната. В рамките на визитата си Министър Стоянов ще разговаря и с командващия операцията генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

FT: НАТО и ЕС натискат Гърция и Испания да предоставят ПВО на Украйна

Гърция и Испания са подложени на силен натиск от...

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img