Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Димитър Стоянов: Стабилност и евроинтеграция на Западните Балкани са приоритет за България

Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с популяризирането на европейската им перспектива и евроатлантическата ориентация, са приоритет за България. Това заяви служебният министър Димитър Стоянов по време на визита в Босна и Херцеговина, съобщават от МО.

По думите му страната ни подкрепя усилията на властите на Босна и Херцеговина да продължат изпълнението на реформите по пътя към ЕС и в контекста на евроатлантическата интеграция. Стоянов се срещна с босненският министър на отбраната Сифет Поджич.

Димитър Стоянов подчерта необходимостта от продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двете държави, в това число и в сферата на отбраната. На срещата с министър Поджич двамата са обсъдили възможностите за разширяване на обмена на опит по отношение на реформите на въоръжените сили на двете страни, както и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация. „Българските висши военни училища и Военната ни академия са на много високо ниво и бих бил щастлив да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни образователни институции„, заяви министър Стоянов.

Стоянов заяви, че България e готова да продължи участието си в операцията на ЕС „Алтеа“ и при необходимост може поеме командването й. Операцията има ключова роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, така и в региона като цяло. По думите му подновяването на настоящия изпълнителен мандат на операцията, който изтича през ноември 2022 г., от Съвета за сигурност на ООН е още по-важно в контекста на радикално променената ситуация на сигурността след руската агресия в Украйна.

Операцията на ЕС е много важна за сигурността в Босна и Херцеговина и трябва да продължи. Ние сме много доволни, че българският военен контингент ще участва в нея, както и досега, заяви министър Сифет Поджич.

В момента България участва със 118 български военнослужещи – 12 в Щаба на операцията в Сараево и 106 в състава на Междинния регионален резерв. Министър Стоянов посочи, че при необходимост контингентът може да бъде увеличен.

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов проведе срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович – председателстващ Председателството на страната. В рамките на визитата си Министър Стоянов ще разговаря и с командващия операцията генерал-майор Антон Весели и с началника на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден генерал Памела МакГаха

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украински дронове удариха голяма електроцентрала в Южна Русия

Губернаторът на руската Ростовска област Василий Голубев съобщи, че...

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

Действащата в Близкия изток джихадистка групировка "Ислямска държава" пое...

Сняг заваля на прохода „Шипка“

Сняг заваля на прохода "Шипка", съобщава БНТ. Температурата там е...

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно...

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img