Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От КНСБ канят служебния премиер на спешна среща

Снимка: архив БГНЕС

Спешна среща с новоназначения служебен премиер Гълъб Донев поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. На нея да бъде обсъдена идеята за още една актуализация на бюджета, а предишната актуализация бе приета на 30 юни 2022 г. от 47-ото народно събрание.

Като изтъква, че в синдикалната му организация членуват над 280 000 души той изразява готовност да обсъдят политиките в следващите няколко месеца по най-наболелите проблеми, които засягат обществото ни и които КНСБ очаква да са приоритетни за служебното правителство.

Димитров очертава няколко теми, които да бъдат обсъдени необходимостта от решения във връзка с високите енергийни цени и гарантиране нанеобходимите доставки на газ за България на достъпни цени.

Той обосновава искането за актуализация на бюджета с ниските доходи, респективно необходимостта от компенсирането им поне с кумулативната инфлация, която очакваме да достигне 20% в края на годината. Във връзка с това КНСБ ще продължи да настоява минималната работната заплата да стане поне 800 лв., както и Правителството да предприеме действия за запазване на покупателната способност на доходите на заетите в бюджетния сектор.

Искането за актуализация е и за да се гарантират енергийните плащания и компенсации за небитовите потребители. (1/3 от всички 633 хил. небитови потребители са институции, училища, болници и др. учреждения.)

Синдикалистът иска да бъде разширен обхвата и размера на енергийните помощи за домакинствата на прага на предстоящия тежък зимен период.

Пламен Димитров предлага да бъде обсъдено и ограничаване на поскъпването на цените на топлинната енергия през зимния сезон.

Другата тема, която очаква да бъде разисквана, е предизвикателствата на Европейската зелена сделка в краткосрочен и дългосрочен план.

Димитров очаква провеждане на редовни заседания на Консултативния съвет по Зелената сделка с дневен ред, отговарящ на актуалната ситуация, свързана с енергийната криза, растящите цени на суровини и задаваща се икономическа рецесия

Синдикалистът се надява да има обсъждане на законодателния пакет „Подготвени за 55“, свързаните с него инициативи на ЕК, постигнатите договорености и въздействието им върху секторите енергетика, транспорт, селско стопанство и индустрия. Нужно е и финализиране на Териториални планове за справедлив преход на регионите съгласно Регламента за Фонда за справедлив преход при спазване на принципа за партньорство и създаване на механизъм за подбор, координация и мониторинг на проекти с използване на ФСП.

Останалите му предложения са:

  • Стартиране на проект за картографиране на уменията и системна оценка за нуждите от преквалификация и повишаване на квалификацията на работещите за нуждите на инвестиционните проекти в нисковъглеродна икономика.
  • Създаване на механизъм за наблюдение на инвестиционните планове за декарбонизация за периода 2022 – 2030 г., с участието на националните партньори, който да проследява синергията на финансовите ресурси от различните инструменти, отчитайки новите условия при растящи цени на ресурси и енергия, за да могат реално да допринесат както за модернизация и устойчиво развитие на икономиката, така и за създаване на нови работни места.
  • Изработване в сътрудничество със социалните партньори на Национален план за устойчив преход и икономическо развитие на национално, секторно и фирмено ниво.
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img