Реклама

https://www.gerb.bg/bg

От КНСБ канят служебния премиер на спешна среща

Снимка: архив БГНЕС

Спешна среща с новоназначения служебен премиер Гълъб Донев поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. На нея да бъде обсъдена идеята за още една актуализация на бюджета, а предишната актуализация бе приета на 30 юни 2022 г. от 47-ото народно събрание.

Като изтъква, че в синдикалната му организация членуват над 280 000 души той изразява готовност да обсъдят политиките в следващите няколко месеца по най-наболелите проблеми, които засягат обществото ни и които КНСБ очаква да са приоритетни за служебното правителство.

Димитров очертава няколко теми, които да бъдат обсъдени необходимостта от решения във връзка с високите енергийни цени и гарантиране нанеобходимите доставки на газ за България на достъпни цени.

Той обосновава искането за актуализация на бюджета с ниските доходи, респективно необходимостта от компенсирането им поне с кумулативната инфлация, която очакваме да достигне 20% в края на годината. Във връзка с това КНСБ ще продължи да настоява минималната работната заплата да стане поне 800 лв., както и Правителството да предприеме действия за запазване на покупателната способност на доходите на заетите в бюджетния сектор.

Искането за актуализация е и за да се гарантират енергийните плащания и компенсации за небитовите потребители. (1/3 от всички 633 хил. небитови потребители са институции, училища, болници и др. учреждения.)

Синдикалистът иска да бъде разширен обхвата и размера на енергийните помощи за домакинствата на прага на предстоящия тежък зимен период.

Пламен Димитров предлага да бъде обсъдено и ограничаване на поскъпването на цените на топлинната енергия през зимния сезон.

Другата тема, която очаква да бъде разисквана, е предизвикателствата на Европейската зелена сделка в краткосрочен и дългосрочен план.

Димитров очаква провеждане на редовни заседания на Консултативния съвет по Зелената сделка с дневен ред, отговарящ на актуалната ситуация, свързана с енергийната криза, растящите цени на суровини и задаваща се икономическа рецесия

Синдикалистът се надява да има обсъждане на законодателния пакет „Подготвени за 55“, свързаните с него инициативи на ЕК, постигнатите договорености и въздействието им върху секторите енергетика, транспорт, селско стопанство и индустрия. Нужно е и финализиране на Териториални планове за справедлив преход на регионите съгласно Регламента за Фонда за справедлив преход при спазване на принципа за партньорство и създаване на механизъм за подбор, координация и мониторинг на проекти с използване на ФСП.

Останалите му предложения са:

  • Стартиране на проект за картографиране на уменията и системна оценка за нуждите от преквалификация и повишаване на квалификацията на работещите за нуждите на инвестиционните проекти в нисковъглеродна икономика.
  • Създаване на механизъм за наблюдение на инвестиционните планове за декарбонизация за периода 2022 – 2030 г., с участието на националните партньори, който да проследява синергията на финансовите ресурси от различните инструменти, отчитайки новите условия при растящи цени на ресурси и енергия, за да могат реално да допринесат както за модернизация и устойчиво развитие на икономиката, така и за създаване на нови работни места.
  • Изработване в сътрудничество със социалните партньори на Национален план за устойчив преход и икономическо развитие на национално, секторно и фирмено ниво.
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия не иска помощ от Запада за разследването на атентата

Никоя страна не е имунизирана срещу тероризма. Това заяви...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

Радан Кънев: Нови избори могат да имат непредвидими последици

На път сме да извършим непростим политически грях с...

Цветан Цветанов: При избори 2 в 1 държавата съвсем ще бъде изпусната и ще стане страшно

Цветан Цветанов, председател на политическа партия "Републиканци за България“,...

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img