Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Градският съвет на БСП-София смята, че отзоваването на руските дипломати е вредно и безотговорно

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Членовете на Градския съвет на БСП – София, заявиха, че решението на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати и служители в посолството е безотговорно и вредно за България. Това стана ясно от прессъобщение от столичната структура на БСП. Според социалистите то е взето извън всякакви норми и правила, без дори да е консултирано с партньорите в коалицията.

БСП-София се обяви категорично подобни действия. Според тях те изострят ненужно и без друго обтегнатите отношения между България и Русия. Засилването на конфронтацията от наша страна ще доведе до изключително тежки последици за държавата ни, казват още от партията.

Към този момент е известно, че няма данни за съществуваща заплаха за националната сигурност от страна на обявените с българската нота за „personae non gratae“ руски дипломати. В последните дни стана ясно, че съществува само устно докладване от директора на ДАНС, на което се позовава премиерът в оставка Кирил Петков за решението си. Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия „Продължаваме промяната“, без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията, твърдят от БСП-София.

Въпреки конфликта в Украйна, нито една държава с изявена антируска позиция, като САЩ и Великобритания, дори Полша, в чиято съседна държава се води война, не си позволи подобни твърди мерки срещу Русия, стигащи до замразяване или до ръба на скъсване на дипломатическите отношения. Подобно действие от българска страна е национално предателство в исторически план спрямо изконните интереси на държавата ни.

Според социалистите е очевидно, че светът навлиза във все по-дълбока криза, която ще се усети много силно през предстоящия есенно-зимен период. Управляващите в България ще трябва да обезпечат отоплението и осветлението на милиони граждани, както и работата на десетки хиляди предприятия в страната, зависещи от природния газ. Очевидно е, че управляващите, които и да са те, не могат да се справят, заобикаляйки „Газпром“ в името на евроатлантическите ангажименти и комисионите?

Докато другите европейски държави търпеливо изчакват, преосмислят и съобразяват действията си, така че да гарантират доставките и да защитят националния си интерес, на прага на зимата ще се наложи България отново да почука на вратата на „Газпром“.

Членовете на Градския съвет на БСП – София, настояват ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения.

Те подкрепят и предприетите действия от парламентарната група на „БСП за България“ за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация.

България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността.

Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България, казват още от Градския съвет на БСП.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img