Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Христо Иванов за изгонването на руските дипломати: Добре свършена работа

Добре свършена работа. Така окачестви дейността на службите и Министерството на външните работи, довела до изгонването на общо 70 дипломати и дипломатически персонал от посолството на Руската федерация, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той говори в кулоарите на Народното събрание след закритото заседание по темата, на което беше изслушан премиерът Кирил Петков и шефът на ДАНС.

Стана ясно, че това решение е основано на доклади на службите, които са установили достатъчно данни за наличие на дейност от страна на руски дипломати и друг дипломатически персонал, която е несъвместима с дипломатическата дейност и е заплаха за националната сигурност. Стана ясно, че това е обсъждано в различни институции, изобщо не става дума за някакво еднолично решение, взето ей така„, каза Иванов.

Стана ясно, че тази информация е пратена на Външно министерство и именно Външно министерство е институцията, която според нормалната дипломатическа практика е взела това решение. Аз лично видях една добре свършена работа, за която ние трябва да благодарим и на службите, и на Външно министерство и в крайна сметка на политическото ръководство на това управление. Защото в крайна сметка е защитена българската национална сигурност.

Лидерът на „градската десница“ нападна косвено и президента Радев, посочвайки – темата била обсъждана и на Съвета за сигурност при премиера, на който по закон са присъствали двама представители на президентството, т.е. на „Дондуков“ 2 са били добре информирани по въпроса преди публичното му оповестяване. Темата била обсъждана и на председателски срещи, т.е. нямало основание и от „учудването“ на БСП по темата.

Целият жиротаж, който се създава, просто е предизборна борба„, смята Иванов. (Цитирам дословно, няма такава дума в речника)

Руската шпионска школа е сериозна, трябва да се отнасяме с уважение към нея. Те използват всички възможни средства, които можем да се сетим и тук това са го правили„, добави той.

Иванов подчерта още – не ставало въпрос за 70 дипломати, а за две групи и две основания. „Едната група е от дипломати по Виенската конвенция, другите са персонал друг, който също е дипломатически персонал, но той не е със статут на дипломати, въпреки че се ползват с определени привилегии и ограничения.

Едното основание е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с установяване на пропорционалност между нашето представителство в Руската федерация и тяхното тук, което е в голяма диспропорция. Не мога да ви кажа в двете групи какво е разпределението, нямам добра памет за цифри.“

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

Поканиха Главчев на конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин

България остава последователна и ще продължи да изразява своята...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В нарушение на международната забрана

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg