Христо Иванов за изгонването на руските дипломати: Добре свършена работа

Views 12159
0 0

Добре свършена работа. Така окачестви дейността на службите и Министерството на външните работи, довела до изгонването на общо 70 дипломати и дипломатически персонал от посолството на Руската федерация, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той говори в кулоарите на Народното събрание след закритото заседание по темата, на което беше изслушан премиерът Кирил Петков и шефът на ДАНС.

Стана ясно, че това решение е основано на доклади на службите, които са установили достатъчно данни за наличие на дейност от страна на руски дипломати и друг дипломатически персонал, която е несъвместима с дипломатическата дейност и е заплаха за националната сигурност. Стана ясно, че това е обсъждано в различни институции, изобщо не става дума за някакво еднолично решение, взето ей така„, каза Иванов.

Стана ясно, че тази информация е пратена на Външно министерство и именно Външно министерство е институцията, която според нормалната дипломатическа практика е взела това решение. Аз лично видях една добре свършена работа, за която ние трябва да благодарим и на службите, и на Външно министерство и в крайна сметка на политическото ръководство на това управление. Защото в крайна сметка е защитена българската национална сигурност.

Лидерът на „градската десница“ нападна косвено и президента Радев, посочвайки – темата била обсъждана и на Съвета за сигурност при премиера, на който по закон са присъствали двама представители на президентството, т.е. на „Дондуков“ 2 са били добре информирани по въпроса преди публичното му оповестяване. Темата била обсъждана и на председателски срещи, т.е. нямало основание и от „учудването“ на БСП по темата.

Целият жиротаж, който се създава, просто е предизборна борба„, смята Иванов. (Цитирам дословно, няма такава дума в речника)

Руската шпионска школа е сериозна, трябва да се отнасяме с уважение към нея. Те използват всички възможни средства, които можем да се сетим и тук това са го правили„, добави той.

Иванов подчерта още – не ставало въпрос за 70 дипломати, а за две групи и две основания. „Едната група е от дипломати по Виенската конвенция, другите са персонал друг, който също е дипломатически персонал, но той не е със статут на дипломати, въпреки че се ползват с определени привилегии и ограничения.

Едното основание е свързано с неприсъща дейност, а другото е свързано с установяване на пропорционалност между нашето представителство в Руската федерация и тяхното тук, което е в голяма диспропорция. Не мога да ви кажа в двете групи какво е разпределението, нямам добра памет за цифри.“

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Митрофанова: С 3 ноти България изгони 70 руски дипломати (ВИДЕО)

„Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка

Read More »