Реклама

https://www.gerb.bg/bg

И чужди прокурори се загрижили от закриването на спецправосъдието у нас

Снимка: архив БГНЕС

Постоянната конференция на прокурорите, занимаваща се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен акт, който реагира на закриването на спецправосъдието. Документът е подписан от 12-те държави членки. Този акт е в интерес, както на българското общество, така и на цялото европейско семейство, заяви на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя изведе основните акценти в документа:

Постоянната конференция на прокурорите единодушно подкрепя работата на специализираната прокуратура до момента в сегмента организирана престъпност и корупция, както и усилията, полагани до момента от страна на България за постигане на резултати.

Всички прокурори на държавите-членки на Постоянната конференция смятат, че със закона, с който е закрито спецправосъдието в България, се нарушават основни принципи на ЕС, както и че се намира в противоречие с разпоредби на конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Затова е смятат, че закриването на специализираните органи в България води до несигурност с оглед на висящите дела, а и всъщност ще затрудни и тяхната работа в този сегмент, заяви Маджарова.

Тя заяви, че е притеснително това, че със закриване на спецправосъдието ще се създаде правен хаос. Ще има и проблем със издаването на разрешения за специалните разузнавателни средства.

Маджарова заяви, че и в момента специализираната прокуратура и съд работят – това се налага, тъй като непрекъснато има дела от тяхната компетентност.

Прехвърлянето и разпределянето на дела ще създаде правен вакуум, а и ще блокира работата на останалите прокуратури и съдилища, тъй като никой друг няма такъв обхват и широк поглед, както и такава компетентност, обоснова се Маджарова, обяснявайки, че именно и само спецпрокуратурата може да обхване с поглед едно дело от типа на организираната престъпност, която работи в няколко области.

Припомняме, промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, бяха обнародвани в Държавен вестник в края на април месец и ще влязат в сила след 3 месеца.

Главният прокурор Иван Гешев ги атакува и пред Конституционния съд.

В Постоянната конференция участват Националната дирекция „Антимафия и борба с тероризма“ на Италия, специализираните прокуратури на България, Сърбия, Словения, Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Република Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро „Антикорупция“ на Румъния. Гърция бе приeта като 12-ти член на организацията.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

Лондон: Русия набира войници и от окупираните украински райони

Установеният от Русия губернатор на Запорожка област издаде указ...

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази Хамас на власт

Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Хамас са решени да постигнат споразумение, „но не на всяка цена“

Втори ден започва за преговорите за примирие в Кайро,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин

Попфолк певицата Дебора скочи на Галин, видя Информационна агенция...

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg