Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Снимка: БТА/Информационна агенция News24sofia.eu

От Национален научно-обществен комитет „150 години от рождението на Гоце Делчев“ търсят подкрепа на държавата за отбелязването на паметта на Гоце Делчев на 4 февруари.

На пресконференция в БТА от комитета обявиха, че зад тях не стоят политици, не желаят да влизат в нито една политическа игра, а институцията, на която се опират, се казва „наука“.

Инициативата за отбелязването на паметта на Гоце Делчев е отворена за организации и за хора от Република Северна Македония. Това е една отворена рамка, никой не слага монопол върху Гоце Делчев, но трябва да се даде една позитивна насока, енергия и информация до българите в чужбина.

Директорът на Македонския научен институт Георги Николов заяви, че отбелязването на 150 години от рождението на Гоце Делчев е едно важно дело, макар да няма нови научни открития, но е нужно да се припомнят някои исторически извори.

Ние не сме монополисти на честването на рождението на Гоце Делчев, но всякакви инициативи са добре дошли и от хора извън институциите, които влизат в комитета. Говори се, че ние, българите честваме само някакви трагични събития, наистина нашата история е пълна с много героични победи, но величието на един народ е не само с победи, но и с неговото неимоверно страдание през последните век и половина не бяха малко„, подчерта Николов.

Той обясни, че честването на годишнина от рождението на национален герои не е нещо ново в България, като подобно честване е направено и преди няколко години по повод честването на 1 000 години от смъртта на цар Самуил. Нормално е научните институции да застанат с името си за отбелязване на рождението на национални герои, подчерта Николов. Той представи и каква е програмата за отбелязването на годишнина от рождението на Гоце Делчев.

От събитията с пожелателен характер се предвижда голяма научна конференция през лятото във времето на Илинден, в която присъствено да участват учени не само от България, но и от чужбина, надява се Николов.

Археологът проф. Николай Овчаров се надява историците и академичната общност в България да окажат необходимото въздействие и натиск на българското правителство да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония. Прокарват се нотки историята да отиде на заден план, но всички историци трябва да застанем зад българките в Северна Македония, настоя проф. Овчаров.

В момента трябва да бъдем монолитни и с честването на 150 години от рождението на Гоце Делчев не трябва да се допуска да има разкол в нашите редици, защото там, край Скопие, само това чакат кой ще се отцепи от стадото и кой ще каже нещо накриво„, изтъкна Овчаров.

Една война за българщината, една национална идея е Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Ако допуснем мултиперспективността всеки да тълкува както си иска историческите личности като цар Самуил, Гоце Делчев и братята Кирил и Методий, то трябва да учим нашите деца, че Самуил е македонски цар, което е недопустимо, коментира проф. Овчаров.

Доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, заяви, че българската историческа наука и българската хуманитаристика боравят с факти и документи, особено за националноосвободителните борби на българите. Българските историци стоят зад истината, не борят с манипулация и нашият комитет е точно такъв призив към обществеността и тя трябва да вярва на българската история и гилдията, призова тя.

Христо Христов, диригент и внук на Гоце Делчев настоя Българското национално радио (БНР) да запише и да пусне в ефира си любимата песен на Гоце Делчев – „Кукни кукувице“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

14 жертви и десетки ранени при катастрофа с автобус в Мексико

Превозното средство се е преобърнало на пътя

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img