Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Снимка: БТА/Информационна агенция News24sofia.eu

От Национален научно-обществен комитет „150 години от рождението на Гоце Делчев“ търсят подкрепа на държавата за отбелязването на паметта на Гоце Делчев на 4 февруари.

На пресконференция в БТА от комитета обявиха, че зад тях не стоят политици, не желаят да влизат в нито една политическа игра, а институцията, на която се опират, се казва „наука“.

Инициативата за отбелязването на паметта на Гоце Делчев е отворена за организации и за хора от Република Северна Македония. Това е една отворена рамка, никой не слага монопол върху Гоце Делчев, но трябва да се даде една позитивна насока, енергия и информация до българите в чужбина.

Директорът на Македонския научен институт Георги Николов заяви, че отбелязването на 150 години от рождението на Гоце Делчев е едно важно дело, макар да няма нови научни открития, но е нужно да се припомнят някои исторически извори.

Ние не сме монополисти на честването на рождението на Гоце Делчев, но всякакви инициативи са добре дошли и от хора извън институциите, които влизат в комитета. Говори се, че ние, българите честваме само някакви трагични събития, наистина нашата история е пълна с много героични победи, но величието на един народ е не само с победи, но и с неговото неимоверно страдание през последните век и половина не бяха малко„, подчерта Николов.

Той обясни, че честването на годишнина от рождението на национален герои не е нещо ново в България, като подобно честване е направено и преди няколко години по повод честването на 1 000 години от смъртта на цар Самуил. Нормално е научните институции да застанат с името си за отбелязване на рождението на национални герои, подчерта Николов. Той представи и каква е програмата за отбелязването на годишнина от рождението на Гоце Делчев.

От събитията с пожелателен характер се предвижда голяма научна конференция през лятото във времето на Илинден, в която присъствено да участват учени не само от България, но и от чужбина, надява се Николов.

Археологът проф. Николай Овчаров се надява историците и академичната общност в България да окажат необходимото въздействие и натиск на българското правителство да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония. Прокарват се нотки историята да отиде на заден план, но всички историци трябва да застанем зад българките в Северна Македония, настоя проф. Овчаров.

В момента трябва да бъдем монолитни и с честването на 150 години от рождението на Гоце Делчев не трябва да се допуска да има разкол в нашите редици, защото там, край Скопие, само това чакат кой ще се отцепи от стадото и кой ще каже нещо накриво„, изтъкна Овчаров.

Една война за българщината, една национална идея е Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Ако допуснем мултиперспективността всеки да тълкува както си иска историческите личности като цар Самуил, Гоце Делчев и братята Кирил и Методий, то трябва да учим нашите деца, че Самуил е македонски цар, което е недопустимо, коментира проф. Овчаров.

Доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, заяви, че българската историческа наука и българската хуманитаристика боравят с факти и документи, особено за националноосвободителните борби на българите. Българските историци стоят зад истината, не борят с манипулация и нашият комитет е точно такъв призив към обществеността и тя трябва да вярва на българската история и гилдията, призова тя.

Христо Христов, диригент и внук на Гоце Делчев настоя Българското национално радио (БНР) да запише и да пусне в ефира си любимата песен на Гоце Делчев – „Кукни кукувице“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха бездомник за оскверняването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=e8Q0-4q-BwQ Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на...

Мъж, обвинен в убийство във Великобритания, искал да убие още хора

Мароканец, обвинен в убийство на пенсионер "в името на...

И Austrian Airlines преустанови полетите си до Техеран

Причината е напрежението в Близкия изток

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел,...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img