Реклама

https://www.gerb.bg/bg

До средата на 2022 г. реформа в КПКОНПИ и съдебната власт

Снимка: архив БГНЕС

73 точки съдържа публикуваната на сайта на „Продължаваме промяната“ законодателна програма на новата управляваща коалиция.

Припомняме, че в събота излъченият за бъдещ премиер лидер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна изпълнен. В проектокабинета ще има петима вицепремиери и 19 министерства.

Много от 73 точкиса със срок на изпълнение „незабавно“, а други имат определена дата като краен срок.

Именно според това разпределение измененията на Закона за местните данъци и такси, с които ще бъдат отменени таксите за ползване на детски ясли и градини, трябва да бъдат приети до края на януари. За януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане – „въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната – в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност“.

До края на 2022 г. ще се изработят механизми за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната.

Освен това ще се регламентира „автоматичен“ механизъм за ежегодно определяне размера на минималната заплата за страната, увеличаване на заплащането на нощния труд и въвеждане на електронна форма на трудовите книжки.

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и „полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.“.

Като „незабавни“, но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система. Сред тях е разделяне и реформиране на КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия трябва да получи разследващи функции – незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание.

Разписани са и промени в Закона за съдебната власт (ЗВС) с цел трансформиране на ВСС с цел магистратите да продължат да упражняват ефективно професията си по време на мандата – незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на НС. Бъдещите управляващи ще инициират и промени в НПК и ЗСВ с цел закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура, които също трябва да се приемат незабавно.

Като огромен приоритет е посочено и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Изменение на Закона за предучилищното и училищното образование: безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас – юли 2022 г.

Законови промени в сектор „Земеделие“ с цел активна роля в подкрепа на потреблението на български продукти.

Насърчаване на регистрацията и промотирането на продукти със защитени географски означения, които включват защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно-специфичен характер, както и продукти, произведени по национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество, произход, справедливо възнаграждение, достъп до пазар и здраве – 2022-2023 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Войната няма да свърши, дори и Украйна да спечели на фронта

Ситуацията на фронта е най-тежката за Украйна от началото...

Стефан Сежурне: Руският военен провал в Украйна е налице

Според изчисленията на Франция, около 150 000 руски военни...

„Сиела Норма“ спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Пропалестински протести започнаха и пред университетитe в Австралия

Стотици излязоха на протест срещу войната в Газа пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Терзиев след одита в ЦГМ: Липсват отчетност и прозрачност

ЦГМ не изпълнява точно и пълно задълженията си за...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Сблъсъци пред грузинския парламент заради Закона за чуждестранните агенти (СНИМКИ)

Грузинските сили за сигурност са използвали водни оръдия и...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img