Реклама

https://www.gerb.bg/bg

До средата на 2022 г. реформа в КПКОНПИ и съдебната власт

Снимка: архив БГНЕС

73 точки съдържа публикуваната на сайта на „Продължаваме промяната“ законодателна програма на новата управляваща коалиция.

Припомняме, че в събота излъченият за бъдещ премиер лидер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна изпълнен. В проектокабинета ще има петима вицепремиери и 19 министерства.

Много от 73 точкиса със срок на изпълнение „незабавно“, а други имат определена дата като краен срок.

Именно според това разпределение измененията на Закона за местните данъци и такси, с които ще бъдат отменени таксите за ползване на детски ясли и градини, трябва да бъдат приети до края на януари. За януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане – „въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната – в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност“.

До края на 2022 г. ще се изработят механизми за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната.

Освен това ще се регламентира „автоматичен“ механизъм за ежегодно определяне размера на минималната заплата за страната, увеличаване на заплащането на нощния труд и въвеждане на електронна форма на трудовите книжки.

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и „полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.“.

Като „незабавни“, но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система. Сред тях е разделяне и реформиране на КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия трябва да получи разследващи функции – незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание.

Разписани са и промени в Закона за съдебната власт (ЗВС) с цел трансформиране на ВСС с цел магистратите да продължат да упражняват ефективно професията си по време на мандата – незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на НС. Бъдещите управляващи ще инициират и промени в НПК и ЗСВ с цел закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура, които също трябва да се приемат незабавно.

Като огромен приоритет е посочено и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Изменение на Закона за предучилищното и училищното образование: безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас – юли 2022 г.

Законови промени в сектор „Земеделие“ с цел активна роля в подкрепа на потреблението на български продукти.

Насърчаване на регистрацията и промотирането на продукти със защитени географски означения, които включват защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно-специфичен характер, както и продукти, произведени по национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество, произход, справедливо възнаграждение, достъп до пазар и здраве – 2022-2023 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

Движим се към пълноправно членство в Шенген, уверява министър Стоянов

Посещението на германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img