Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Проф. Гечев: АЕЦ “Белене“ трябва да бъде завършена

БСП е последователна в своята политика за развитие на ядрената енергетика. АЕЦ “Белене“ трябва да бъде завършена. Предстои решение на ЕК, че ядрената енергетика ще бъде включена в „Зелената сделка“. Това обезоръжава аргументите на нашите опоненти“.

Това заяви в ефира на NovaNews водачът на листата на „БСП за България“ в Плевен проф. Румен Гечев.

По думите му причините за повишаването на цените на тока са няколко. На първо място той посочи общата тенденция в целия ЕС поради объркана енергийна политика, подчинена на геополитически, а не икономически интереси. Чисто българските причини той определи като спекулативни и заложени от правителството на Борисов.

Социалистът заяви, че е била създадена независимата борса за покупко-продажба на електричество.

По думите му наредбата позволява един и същ купувач да прави едновременно няколко различни по цени заявки без никакво капаро и да се откаже от няколко от тях, и да остане тази, която на него му е най-изгодна.

Проф. Гечев обясни, че тя съдържа и нещо друго, което е недопустимо – няколко фирми с големи финансови възможности да купуват големи количества енергия и след това да я препродават на спекулативни цени на средни и дребни играчи.

Това трябва да бъде променено, защото също води до покачване на цените“, категоричен бе той.

Проф. Румен Гечев припомни и казуса с АЕЦ „Белене“, на който 750 000 български граждани са казали „да“ на завършването на проекта за тази АЕЦ на референдума през 2013 г. и който Борисов първо е определил като добър и необходим. „След това под силен външен натиск той предаде националните ни интереси и погреба проекта за 10 години“, допълни социалистът.

Според него сега двата реактора е можело да работят и като ценова котва да държат цените ниски спрямо средните европейски.

По думите му България е щяла и да печели от износ при тези високи цени на електричеството и ниската цена на производството на електроенергия от атомните електроцентрали.

Той подчерта, че в момента евтиният ток от АЕЦ „Козлодуй“ се изнася, а българските домакинства купуват скъпия от ТЕЦ-овете.

Проф. Гечев коментира, че България не може да издържи на високите цени на емисионните разрешителни за тях.

Той подчерта и че правителството на Борисов не е защитило националния ни интерес, подписвайки, че до 2025 г. ТЕЦ-овете ще бъдат затворени. За разлика социалистът посочи Полша, която си е извоювала удължаване на срока до 2049 г. „AEЦ „Белене“ трябва да бъде завършена, както суверенът е решил през 2013 г. Не е проблем да има държавни гаранции, след като ядрената индустрия на Франция над 80% е държавна собственост, но трябва да бъдат привлечени и стратегически инвеститори“, обясни той.

Според него централата трябва да бъде завършена на базата на публично-частното партньорство.

По думите му без нея България няма да излезе от енергийната кома, в която се намира.

Проф. Гечев обясни, че завършването на централата ще отнеме 7-8 години.

Дотогава България трябва да поиска промяна на политиката на ЕК с покриване на поне половината от цената на емисионните разрешителни. Трябва да направим всичко възможно да работят нашите ТЕЦ-ове докато стане готова АЕЦ „Белене“, заяви социалистът. Той попита при положение, че половината от електричеството у нас се произвежда от ТЕЦ-ове какво ще стане, ако се изпълни решението на правителството на Борисов те да бъдат затворени 2025 г. По думите му така ще станем не само енергийно зависими, но и българската икономика ще се срине.

Проф. Гечев заяви, че БСП предлага на домакинствата с ниски доходи първите 200 kWh да бъдат поети от държавата, както и намаляване за половин година на ДДС за енергоносителите от 20 на 9%, така и на храните от малката потребителска кошница.

Той подчерта, че ако се наложи срокът може бъде удължен. По думите му това ще струва на бюджета по-малко от 1,5 млрд. лв.

Социалистът обясни, че в същото време поради увеличения оборот и достъп на повече български семейства до тези храни и електричество, това ще бъде в известна степен компенсирано.

Това правят всички европейски страни. Когато бюджетните разходи са разумни и отговарят на възможностите на държавата да поеме допълнителна тежест, те не се колебаят да облекчават своите домакинства и бизнес“, коментира той.

Професорът подчерта, че БСП поддържа своята идея за прогресивно подоходно облагане.

Заложили сме като мярка семейно подоходно облагане за семействата с деца. България е в демографска криза, затова за всяко дете да се намалява данъчната основа с 550 лв. на работещ родител. Предлагаме за семействата, в които поне единият родител е работил 24 месеца да получат 6 500 лв. за второ и трето дете, а за майките, които учат висше образование още 6 500 лв. Предлагаме стимул за младите работещи семейства да имат второ и трето дете, за учащите майки и данъчно облекчение за семействата с деца. Младежите до 26-годишна възраст да бъдат освободени от данък за труд„, заключи проф. Румен Гечев.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Израелската военна операция в град Рафах в южната част...

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

Петима мъже попаднаха в ареста след масов бой в Самоковско

Петима мъже попаднаха в ареста след масово сбиване в...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Президентът на Полша внесе проектозакон за повишаване на отбранителната готовност

Президентът на Полша Анджей Дуда внесе проектозакон, насочен към...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img