Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в „зеления“ списък

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от Източна Европа, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, информира „Франс прес“.

Този тип енергия има да играе важна роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те страни в съвместна статия, публикувана във френския авторитетен вестник „Фигаро“ и още няколко европейски издания.

Те отбелязват, че атомната енергия „допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество.

Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария

Атомната енергия „защитава европейските потребители от нестабилността на цените„, изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца. Според десетте държави е „абсолютно необходимо“ тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци. Това би открило достъпа до „зелено“ финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници.

Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора щяло да генерира близо 1 млн. висококвалифицирани работни места в Европа.

Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но страни като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова.

За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно льо Мер и от министъра за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на АЕЦ.mossaika

Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място. С особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Продължава разчистването на АМ „Струма“

Продължава разчистването на земната маса след срутването на подпорна...

Крум Зарков: Съдебната реформа катастрофира

Криза има в държавата. Това каза пред БНТ Крум...

Три комплексни оценки са изготвени за частната болница „Мама и аз“

Уточнение от Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

Краставици и домати поевтиняват, сиренето и млякото поскъпват

Индексът на тържищните цени за седмица е паднал с 0.81

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img