България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в „зеления“ списък

От атомната енергия имало и икономическа полза

Прочитания 703
0 0

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от Източна Европа, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, информира „Франс прес“.

Този тип енергия има да играе важна роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те страни в съвместна статия, публикувана във френския авторитетен вестник „Фигаро“ и още няколко европейски издания.

Те отбелязват, че атомната енергия „допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество.

Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария

Атомната енергия „защитава европейските потребители от нестабилността на цените„, изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца. Според десетте държави е „абсолютно необходимо“ тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци. Това би открило достъпа до „зелено“ финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници.

Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора щяло да генерира близо 1 млн. висококвалифицирани работни места в Европа.

Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но страни като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова.

За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно льо Мер и от министъра за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на АЕЦ.

Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място. С особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Земетресение с магнитуд 3.3 край Айтос

Усетено е от жителите на Провадия