Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спецов не укривал данъци, а НАП вече не е бухалка за бизнеса

Снимка: БГНЕС

При цялата дейност на „Гранекс трейдър“, включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими. Това заяви шефът на НАП Румен Спецов в интервю за „24 часа“.

Той уточни, че за периода, в който е направена проверката на НАП, не е бил нито управител, нито съдружник във фирмата.

По негови думи компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами.

Относно ревизионния акт на НАП Спецов подчерта, че в него не са установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание.

По негови думи данъчните органи към онзи момент не признали разходи за закупено зърно, но признават продажбата на същото това зърно.

Той бе категоричен, че в ревизионния акт не са установени фиктивни сделки или опити за избягване на плащането на данъци.

Спецов обясни, че е купил компанията „Гранекс трейдър“, защото е била абсолютно чиста – без задължения, с ясно регламентирана дейност.

Той посочи, че компанията се е занимавала предимно с търговия със зърно.

Дейността е прозрачна, регламентирана и лесно проверима. Когато я придобих, спрях сделките със зърно и се фокусирах върху проекта за производство„, поясни шефът на НАП.

Той обаче заяви, че е продал „Гранекс трейдър“, защото е имала големи обороти, но не и достатъчно печалба. По тази причина решил да мине към производство на фуражи, но след като не успял да намери финансиране, решил, че е по-добре да продаде компанията и да се насочи към друг бизнес.

Спецов допълни, че е провел няколко срещи с купувача, на които е било обяснено състоянието на компанията и вече започналото производство от страна на НАП.

Към онзи момент не съм имал никакви притеснения за него. Аз знам какво съм правил, няма опит за измама с ДДС, всички документи са изрядни, всички сделки са законосъобразни, данъците са платени. И не съм имал никакво притеснение за прехвърляне на фирмата. А за да се осъществи това прехвърляне, няма изискване купувачът да предостави удостоверение за съдимост и няма как да съм запознат със съдебното му минало„, коментира той и подчерта, че трябва да се разграничи какво е ревизионен доклад, ревизионен акт и какви са правните тежести от тях.

Аз бях запознат с ревизионния доклад, в който данъчните описваха тяхното становище. Но това не означава, че това становище ще се превърне в ревизионен акт. Изразил съм несъгласие и съм внесъл възражение срещу ревизионния доклад„, поясни Спецов.

По негови думи на фирмата е направена ревизия по Закона за ДДС за съответния период. Данъчните органи установяват, че няма задължения. Тогава променят обхвата и тя се пренася за корпоративно облагане и се фокусира върху резултатите за 2014 г. Въз основа на прихода на компанията, който тя сама е декларирала, и не признавайки разхода за покупката на стоки, НАП коригира със 700 000 лв. финансовия резултат. Той отново обаче подчерта, че никъде не се твърди, че има фиктивни сделки, документи с невярно съдържание или опит за измама.

Нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени, категоричен бе шефът на НАП.

Той заяви, че от първия ден като изпълнителен директор на НАП е следвал поставените от правителството цели и резултатите според него показват, че приходната агенция се справя добре.

Спецов припомни и че НАП е излязла със становище по случая с „Гранекс трейдър“ още на втория ден след назначаването му.

Той бе категоричен, че ще си потърси правата по съдебен ред срещу хората, които са си позволили да го нарекат мошеник и измамник.

Според Спецов атаката срещу него не била лична, а срещу дейността на служебното правителство и към член на това правителство.

Той потвърди, че има заплаха за живота на съпругата му и двете им деца, но отказа да разкрие подробности, защото по случая информацията е класифицирана.

Всички действия, откакто оглавявам НАП, ясно показват, че НАП вече е приходна агенция, а не е бухалка за бизнеса, заяви още той и допълни, че повишената събираемост е доказателство за това.

По негови данни приходите спрямо миналата година са с над 2 млрд. лв. повече. С 30% са се увеличили постъпленията от корпоративен данък и с над 15% от данък общ доход. Има стабилен ръст на осигурителните вноски с близо 10%. Ръстът на приходите в НАП изпреварва в пъти този на брутния вътрешен продукт, коетоспоред него е изключителен показател, особено по време на пандемия.

По негови думи най-големият данъкоплатец са малкият и средният бизнес.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Днес е Разпети петък

Разпети или Велики петък е най-тъжният ден за християните,...

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

1 май – Ден на труда

Началото е поставено на 1 май 1886 г. в САЩ

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с „Хамас“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща във вторник да продължи...

Арестуваха двама руски журналисти за екстремизъм

Двама руски журналисти бяха задържани по обвинения в екстремизъм,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img