Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Социалистите се чудят на Карадайъ и борбата му за идентичност

Снимка: архив БГНЕС

Изявлението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп е недопустимо и неприемливо. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София.

Припомняме, вчера Карадайъ с делегация на ДПС бе на официално посещение в южната ни съседка, където се срещна с президента Реджеп Ердоган, както и с председателя на турския парламент. Именно на втората той заяви: „Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си.“

Думите му предизвикаха остра реакция и у президента Румен Радев, който го посъветва да преосмисли какво значи за него терминът „Родина“ и да не забравя клетвата, която е положил пред Конституцията, встъпвайки в длъжността на народен представител.

Социалистите също подчертават, че Карадайъ е председател на политическа партия, която равнопоставено присъства в българския парламентарен живот от началото на демокрацията у нас.

Те са категорични, че от създаването си ДПС е функционирала съобразно българската конституция.

В нито един момент от 1990 година насам никой и по никакъв начин не е попречил на нито един български гражданин, независимо от неговия етнически произход, да говори майчиния си език, да изповядва свободно своята религия и да спазва своите обичаи, категорични са от БСП – София. По тази причина те изразяват недоумение от думите на Карадайъ, че „води борба за своята идентичност“.

Социалистите припомнят на Карадайъ, че съгласно Конституцията на България религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. Това го задължава, като европейски политически лидер и дългогодишен парламентарист, да се отнася с уважение към държавата, в която е роден и живее, в която е учил и работи, изтъкват те.

Столичните социалисти очакват лидерът на ДПС публично да се извини за думите си и заявяват, че българските граждани имат една родина и това е България.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Еквадор обяви извънредно положение в 5 провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа във вторник обяви извънредно положение...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Великобритания затяга плащанията за инвалидност

Великобритания обмисля да направи промени в плащанията за обезщетения...

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Антикорупционният фонд" (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка...

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img