Социалистите се чудят на Карадайъ и борбата му за идентичност

Прочитания 1602
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Изявлението на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата му с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп е недопустимо и неприемливо. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София.

Припомняме, вчера Карадайъ с делегация на ДПС бе на официално посещение в южната ни съседка, където се срещна с президента Реджеп Ердоган, както и с председателя на турския парламент. Именно на втората той заяви: „Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Това е нашата земя. Ние не сме емигранти там. Турция е нашата родина. Останали сме там след Османската империя. Борбата ни е да защитим турската си идентичност. Да защитаваме езика си, религията и традициите си.“

Думите му предизвикаха остра реакция и у президента Румен Радев, който го посъветва да преосмисли какво значи за него терминът „Родина“ и да не забравя клетвата, която е положил пред Конституцията, встъпвайки в длъжността на народен представител.

Социалистите също подчертават, че Карадайъ е председател на политическа партия, която равнопоставено присъства в българския парламентарен живот от началото на демокрацията у нас.

Те са категорични, че от създаването си ДПС е функционирала съобразно българската конституция.

В нито един момент от 1990 година насам никой и по никакъв начин не е попречил на нито един български гражданин, независимо от неговия етнически произход, да говори майчиния си език, да изповядва свободно своята религия и да спазва своите обичаи, категорични са от БСП – София. По тази причина те изразяват недоумение от думите на Карадайъ, че „води борба за своята идентичност“.

Социалистите припомнят на Карадайъ, че съгласно Конституцията на България религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели. Това го задължава, като европейски политически лидер и дългогодишен парламентарист, да се отнася с уважение към държавата, в която е роден и живее, в която е учил и работи, изтъкват те.

Столичните социалисти очакват лидерът на ДПС публично да се извини за думите си и заявяват, че българските граждани имат една родина и това е България.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България очаква устойчиви резултати за добросъседски отношения

Политиката на разширяване на ЕС обсъдиха президентът Румен Радев и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли във видеотелефонен разговор, съобщиха от Администрацията на държавния глава. Българският държавен глава подчерта, че страната ни принципно и последователно подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония. Президентът посочи също така, че България очаква устойчиви и необратими […]