Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев настоя, че не може да е архитект на бъдеща коалиция (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Под каква подкрепа и каква форма, какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи за намиране на възможна формула за решение за съставяне на кабинет. С поредица от въпроси президентът Румен Радев се обърна към коалицията ГЕРБ-СДС, които влязоха по ред първи на консултациите в президентската институция.

По думите на държавния глава усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на план за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление.

В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуска и отговорността тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете на следващото правителство, посочи Радев.

За това са необходими оперативни и отговорни действия и от НС зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивост, настоя държавният глава.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че се явяват тук с ясната отговорност, че пред държавата стоят редица предизвикателства. Все още не е отминала здравната пандемия, предстоят икономически и здравни предизвикателства и, осъзнавайки отговорността, от ГЕРБ непосредствено след изборите са уведомили хората, че са готови да излъчат състав на МС, който много бързо може да се заеме с ежедневната си дейност.

Тя очаква в новото НС да има не само демонстрация на сила, защото било очевидно, че ГЕРБ ще бъде в опозиция. ГЕРБ са готови с предложение за състав на МС и след консултациите с политическите партии очакват мандата, но управляващи в оставка очаквали първо поздравления от държавния глава. ГЕРБ са готови за опозиция, за управление и за служебно правителство.

Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от кабинет. Готови сме за предсрочни парламентарни избори, категорична бе Атанасова.

Тя обаче настоя за баланс в отношенията и очаква патосът, който владее НС в първите дни, да отмине и всички заедно да бъдат по-прагматични и да вземат решения с мисъл за държавата.

Президентът Румен Радев призова всички парламентарни групи да работят изцяло в рамките на своята отговорност, без да бягат от нея, но и да не я и превишават. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, за които се търсят решения във възможно най-кратък срок и да имаме действащо, редовно и отговорно с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност, това е моята отговорност по Конституция, категоричен бе държавният глава.

Президентът Румен Радев не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление и не иска по никакъв начин да забърква президентската институция в този процес. Отговорността е изцяло в Народното събрание и за парламентарните групи.

Вечерта стана ясно, че премиерът в оставка Бойко Борисов днес е приет в болница за операция на коляното.

Предполага се, че е скъсал минискус при спортна среща.

https://www.youtube.com/watch?v=4nwDXo_lRYg&t=9s
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img