https://www.gerb.bg/bg

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Снимка: Stock

Втората седмица на месец април също не бе белязана от значителни промени в цените на зърнените стоки на световните борсови пазари. Това отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго отново тръгна надолу и падна с 3 долара до 223 долара за тон. Във Франция и Украйна се наблюдава повишение с 2 евро и цената е съответно 200 евро за тон и 200 долара за тон. Русия остана на старата си цена от 235 долара за тон.

Движението при царевицата също е минимално. В САЩ цената се понижи с 1 долар до 191 долара за тон, а във Франция се наблюдава същата минимална промяна с минус 1 евро до 184 евро за тон. В Русия след срив надолу от преди месец, котировките се вдигнаха нагоре с 4 долара до 184 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна стагнира на старите нива и остава 172 долара за тон за доставка през април. Рапицата на борсата „Юронекс“ (Euronext), след като дълго продължаваше да е единствената култура с осезаемо движение нагоре, а в края на март обърна тренда надолу, сега върви нагоре като добавя 15,50 евро до 451,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам продължиха колебанията с ново покачване с 15 долара до 990 долара за тон. Рафинираната захар за доставка през май 2024 г. също поддържаше възходяща тенденция, но този път възходът спря с чувствителен спад от 22,60 долара, достигайки до 628,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ остава спокойна и котировките бяха предимно от страна на купувачите, с изключение на хлебната пшеница, която се предлагаше на 388 лева за тон, с доставка до купувач (DAP), а купувачите бяха на 300 лева за тон. Фуражна пшеница се търсеше от 280 до 290 лева за тон, а офертите „купува“ за царевица бяха на 320 лева за тон от място. За маслодаен слънчоглед интересът за покупка беше от 720 до 730 лева за тон.

И тази седмица цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, има и предлагане на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

На ССБ тази седмица имаше сделки за голямо разнообразие от масла: моторни от 13 600 до 15 850 лв./хил.л, хидравлични на 7700 лв./хил.л, трансмисионни от 11 780 до 16 910 лв./хил.л, турбинни на 9200 лв./хил.л и индустриални масла на 5470 лв./хил.л.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

„Скай“: „Касапинът от Техеран“ има страховита репутация

Мнозина се страхуват от нестабилност в региона

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност

Словашкият премиер обаче остава в тежко състояние

Има загинал след тежката катастрофа с Кирил Петков край село Аксаково (СНИМКИ/ВИДЕО)

По непотвърдена информация, шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч, при ограничение 60 км/ч.

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg