Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Снимка: Stock

Втората седмица на месец април също не бе белязана от значителни промени в цените на зърнените стоки на световните борсови пазари. Това отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), предаде БТА.

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго отново тръгна надолу и падна с 3 долара до 223 долара за тон. Във Франция и Украйна се наблюдава повишение с 2 евро и цената е съответно 200 евро за тон и 200 долара за тон. Русия остана на старата си цена от 235 долара за тон.

Движението при царевицата също е минимално. В САЩ цената се понижи с 1 долар до 191 долара за тон, а във Франция се наблюдава същата минимална промяна с минус 1 евро до 184 евро за тон. В Русия след срив надолу от преди месец, котировките се вдигнаха нагоре с 4 долара до 184 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна стагнира на старите нива и остава 172 долара за тон за доставка през април. Рапицата на борсата „Юронекс“ (Euronext), след като дълго продължаваше да е единствената култура с осезаемо движение нагоре, а в края на март обърна тренда надолу, сега върви нагоре като добавя 15,50 евро до 451,50 евро за тон.

Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам продължиха колебанията с ново покачване с 15 долара до 990 долара за тон. Рафинираната захар за доставка през май 2024 г. също поддържаше възходяща тенденция, но този път възходът спря с чувствителен спад от 22,60 долара, достигайки до 628,10 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг „Зърно“ остава спокойна и котировките бяха предимно от страна на купувачите, с изключение на хлебната пшеница, която се предлагаше на 388 лева за тон, с доставка до купувач (DAP), а купувачите бяха на 300 лева за тон. Фуражна пшеница се търсеше от 280 до 290 лева за тон, а офертите „купува“ за царевица бяха на 320 лева за тон от място. За маслодаен слънчоглед интересът за покупка беше от 720 до 730 лева за тон.

И тази седмица цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лева за литър, има и предлагане на жълт грах в биг бек по един тон при начална цена 1200 лева за тон.

На ССБ тази седмица имаше сделки за голямо разнообразие от масла: моторни от 13 600 до 15 850 лв./хил.л, хидравлични на 7700 лв./хил.л, трансмисионни от 11 780 до 16 910 лв./хил.л, турбинни на 9200 лв./хил.л и индустриални масла на 5470 лв./хил.л.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Жертви и разрушения след торнадо в Китай

Уби петима души и рани 33-ма други

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

Смъртоносна гореща вълна тегне над Югоизточна Азия

Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха...

Франция с опити да облекчи напрежението между „Хизбула“ и Израел

Франция ще съдейства за облекчаване на напрежението между Израел...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

Цветница е

Днес православните християни отбелязват Цветница - деня, в който Спасителят...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img