https://www.gerb.bg/bg

Калин Стоянов успокоява ресторантьорите, че ще спре агресията в София

Снимка: пресцентър МВР

Засилва се полицейското присъствие в централната градска част на София и други райони, в които има сборища на лица с различен произход.

Това съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов след среща със столичния кмет Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията.

Предприели сме необходимите действия да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите, увери Стоянов. По думите му това се налага заради двата инцидента от последните няколко дни в центъра на града.

Засилва се полицейското присъствие и около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма. В централната част на столицата екипите ще са съвместни от СДВР и на общината, а край центровете за бежанци ще патрулират полицейски служители.

Министърът отбеляза инициирането на законодателна промяна в Закона за администрацията, което ще даде възможността да се назначат нужните 1264 бройки по линия на „Гранична полиция“ и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. Така Стоянов презентира като добър ход предложените от ГЕРБ и ДПС промени от тази сутрин.

Той добави, че през последните месеци от МВР са констатирани доста пропуски в центровете и са издадени препоръки.

Калин Стоянов уточни още, че последната година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас. Той посочи, че междувременно се отчита тенденция на увеличаване на случаи на законарушения с участието на непълнолетни извършители.

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

В тази връзка главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев отново апелира за по-сериозен родителски контрол. Коцев уточни, че част от мерките за повече сигурност включват и засилено полицейско присъствие в паркове и градинки, като с цел превенция ще бъдат увеличени пешите патрули.

Ричард Алибегов, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, изказа задоволство от бързата реакция на министъра и благодари за конструктивната среща.

Сигурност е всичко, което искаме – за нас, за туристите и за персонала. Затова и реагирахме на един битов, както разбрахме, инцидент и настояваме случаят да не бъде използван с политически или етнически мотив. Знаем, че МВР и Столична община ще си свършат работата, а ние ще съдействаме за да предотвратим инциденти занапред“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Жертви и ранени при сблъсък между лодки в Канада

Причините за инцидента се изясняват

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Социалните работници недоволни от увеличението на заплатите си

Настояват за второ повишение и заплашват с протести

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Сърбия пак обеща подкрепа за Украйна, но не и мерки срещу Русия

Сръбският премиер Милош Вучевич изрази подкрепа за Украйна във...

Единадесет души загинаха при престрелка в мексиканския щат Чиапас

Единадесет души загинаха при престрелка в южния мексикански щат...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg