https://www.gerb.bg/bg

НС прие Закона за домашното насилие (ВИДЕО)

Видео: svobodnoslovo.eu

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), който ще осигури по-бърза и адекватна подкрепа на пострадалите. Това съобщиха от пресцентъра на Продължаваме промяната.

От партията посочват, че нормативният акт е основата за провеждането на последователна държавна политика в областта на домашното насилие, каквато досега е липсвала.

ПП подчертават, че законопроектът е бил отхвърлян в предходните два парламента. От партията изтъкват, че от началото на 2023 г. 12 жени са загубили живота си от ръката на настоящ или бивш партньор, роднина или близък. По данни на НСИ всяка трета жена на възраст между 18 и 29 г. е била жертва на насилие.

Промените в ЗЗДН прилагат забрана за всякакъв контакт на насилника с пострадалия от домашно насилие – изключени са връзките по телефон, имейл, обикновена поща и всякакви други средства за комуникация. Предвижда се и предоставяне на безплатна правна помощ на жертвите.

Разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др. Също така се улеснява достъпът до правосъдие и се създава възможност за задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева и др.

Ще бъде създадена Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона. Освен това се разширяват и мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи. Хората, пострадали от домашно насилие, ще могат да потърсят незабавна закрила в срок от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предишния закон. По-дългият срок ще е гаранция, че дори при най-тежките случаи, пострадалите ще имат възможност да се обърнат за защита към съда.

Предвижда се създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет. Съветът ще изгради и поддържа Национална информационна система за случаите на домашно насилие. Наличието на единен, специализиран и постоянно действащ орган ще спомогне за изграждането на адекватни политики за справяне с този тежък обществен проблем.

От ПП очакват с промените в Закона за защита от домашното насилие се постигане на конкретни резултати и връзка между ангажираните в процеса.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха трима за търговия с гласове в София

Трима души бяха арестувани в София във връзка с...

Бойко Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради две наболели...

„Гардиън“: Предизвикателствата пред Иран

Катастрофата с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси се...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Финландия обмисля драконовски закон за спиране на мигрантите от Русия

Финландия ще предложи закон, позволяващ на граничните служители да...

Русия отхвърля участие в покушението срещу Фицо

За Мария Захарова такива обвинения са лудост

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg