Реклама

https://www.gerb.bg/bg

НС прие Закона за домашното насилие (ВИДЕО)

Видео: svobodnoslovo.eu

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), който ще осигури по-бърза и адекватна подкрепа на пострадалите. Това съобщиха от пресцентъра на Продължаваме промяната.

От партията посочват, че нормативният акт е основата за провеждането на последователна държавна политика в областта на домашното насилие, каквато досега е липсвала.

ПП подчертават, че законопроектът е бил отхвърлян в предходните два парламента. От партията изтъкват, че от началото на 2023 г. 12 жени са загубили живота си от ръката на настоящ или бивш партньор, роднина или близък. По данни на НСИ всяка трета жена на възраст между 18 и 29 г. е била жертва на насилие.

Промените в ЗЗДН прилагат забрана за всякакъв контакт на насилника с пострадалия от домашно насилие – изключени са връзките по телефон, имейл, обикновена поща и всякакви други средства за комуникация. Предвижда се и предоставяне на безплатна правна помощ на жертвите.

Разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които да могат да търсят защита по реда на този закон, а именно: лицата, на които са възложени грижите за децата, лицата, които са роднини по права или съребрена линия до четвърта степен и др. Също така се улеснява достъпът до правосъдие и се създава възможност за задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева и др.

Ще бъде създадена Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона. Освен това се разширяват и мерките за защита, които могат да се налагат от компетентните органи. Хората, пострадали от домашно насилие, ще могат да потърсят незабавна закрила в срок от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предишния закон. По-дългият срок ще е гаранция, че дори при най-тежките случаи, пострадалите ще имат възможност да се обърнат за защита към съда.

Предвижда се създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерския съвет. Съветът ще изгради и поддържа Национална информационна система за случаите на домашно насилие. Наличието на единен, специализиран и постоянно действащ орган ще спомогне за изграждането на адекватни политики за справяне с този тежък обществен проблем.

От ПП очакват с промените в Закона за защита от домашното насилие се постигане на конкретни резултати и връзка между ангажираните в процеса.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Британското разузнаване очаква увеличаване на руските жертви в Украйна

Среднодневният брой на руските жертви в Украйна през месец...

Броят на загиналите се увеличава на 39 при наводненията в Южна Бразилия

Вече 39 души са загиналите, след като проливни дъждове заляха...

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до...

ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна...

Русия отново свалила ракети ATACMS над Крим

Не се съобщава за пострадали хора и нанесени щети

В Русе ще получат Благодатния огън от Румъния

Тази вечер в Русе ще пристигне Благодатният огън от...

БАБХ влиза в цеха, произвел козунак с батерия

Подаден е сигнал за открита в козунак батерия. Българската...

Конгресмени предупредиха Байдън, че Израел бави помощта за Газа

Членове на Конгреса от Демократическата партия на президента на САЩ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕС разследва Meta за руската дезинформация преди евроизборите

Очаква се регулаторите на Европейския съюз да започнат разследване...

ИПИ пита какво наложи странната процедура за цената на хляба

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание достигна...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

Най-малко 8 души са загинали след проливни дъждове в Бразилия

Проливни дъждове отнеха живота на 8 души, а други...

Борисов, Караянчева и Делян Добрев повеждат по две листи за 50-о НС

Водачите на листите на ГЕРБ-СДС за всички избирателни райони:

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img