https://www.gerb.bg/bg

Китайско-руски учения край Тайван предизвикват тревога в САЩ

Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Съвместните военни учения на Китай и Русия близо до Тайван налагат преоценка на отбранителната стратегия на САЩ, заявиха двама високопоставени служители на американските разузнавателни агенции пред Конгреса на САЩ, пише излизащият на английски език в Хонконг вестник South China Morning Post.

По време на изказване пред комисията по въоръжените сили на Сената, генерал-лейтенант Джефри Крус от военновъздушните сили на САЩ, директор на Агенцията за отбранително разузнаване на Пентагона, сподели, че операциите, наблюдавани през последните две години между Китай и Русия, са накарали Агенцията да преоцени анализа си и да изрази по-голяма загриженост относно предизвикателствата пред съвместните военни сили в региона.

Въпреки че Русия и Китай не са оперативно съвместими като военни сили, те си сътрудничат, каза Круз. Той добави, че това предизвика преразглеждане на структурата и планирането на силите в рамките на Пентагона.

Съвместните военноморски учения, проведени в Японско море от Русия и Китай, бяха отбелязани като фактор, допринасящ за нарастващото сътрудничество между двете страни. Директорът на националното разузнаване, Аврил Хейнс, потвърди тази оценка, като подчерта, че съвместните учения показват желанието на Китай да работи с Русия и обръщат внимание на необходимостта за ново планиране в правителството на САЩ по много отношения.

В резултат на развиващото се сътрудничество между Китай и Русия, американски сенатори са изразили загриженост относно предоставянето от Китай на смъртоносно оръжие на Русия, което може да бъде използвано в конфликта с Украйна. Хейнс посочи, че въпреки усилията за избягване на предоставянето на смъртоносно оръжие, Русия и Китай развиват стратегии за доставка на материали с двойна употреба, които подкрепят руската отбранителна индустрия.

Също така е била разгледана темата за кибератаките, при които Китай и Русия се опитват да се вградят в цифровата инфраструктура на САЩ. Според разузнавателните агенции, слабата киберсигурност на някои индустриални системи позволява на тези държави да извършват атаки, които могат да предизвикат сериозни последици за сигурността на САЩ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

България ще извърви пътя към Еврозоната, убедени са икономисти

Заради високата инфлация нямаше как да влезем в Еврозоната...

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Двама младежи вилняха в Спешното в Перник

Тийнейджърите са задържани за хулиганство

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg