https://www.gerb.bg/bg

Президентът: От дръзките слова на Апостола покълна нова България

Румен Радев, снимка: „168 часа“

В безконечната зима на Османското робство Дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата. Той обрече живота си на родината и на общата национална революция.

Това заяви в Карлово президентът Румен Радев. Той участва в тържествата по случай 186 годишнина от рождението на Васил Левски.

От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задръжните усилия на народа ни не може да противостои най-силната стихия. И да кове своето бъдеще в свободни Мизия, Тракия и Македония, посочи Румен Радев.

Извисил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата. Напротив, истинската борба на Левски беше да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност. Да издигне идеала си най-високо на знамето на чистата и свята република, припомни президентът.

Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор. Че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да го следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е този път, редом с тях ще продължи да крачи Апостолът на българската свобода, отбеляза Румен Радев.

Затова и всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и да съизмерва делата си със заветите му. Защото изпитания, бури и премеждия са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж. Така, както достойният син на Карлово прекрачи в безсмъртието, за да живее България. Поклон пред Апостола на българската свобода! България отбелязва 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По традиция център на тържествата е родният му град Карлово и тържественият митинг-заря. Паметникът на Левски продължава да се отрупва с цветя. Хиляди българи пристигнаха днес тук, за да покажат своята признателност пред делото на Дякона, превърнал се завинаги в знаме на нашата национална гордост. Честванията започнаха от рано сутринта с литургия, отслужена в храм „Свети Николай“, а по-късно бяха положени цветя на гроба на майката на Левски – Гина Кунчева, припомня БНТ. Всяка година особено вълнуващо е посрещането на участниците в традиционния поход „По стъпките на Левски“. Тази година той се проведе за 29-ти път, а в него се включиха 250 души – на възраст от 3 до 77 години.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Хиляда полицаи пристигнаха в Нова Каледония от Франция, но пътищата...

ГДБОП разследва измама на клиенти на мобилен оператор с фалшиви договори

Трима служители на телекомуникационна компания са с повдигнати обвинения...

Деветима европейци ги очаква депортиртация от Гърция заради про-палестински протести

Девет протестиращи от Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания, арестувани...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Арестуваха двама за производство на наркотици в Бургас

Задържаните са стари познайници на полицията

Путин подчерта силните връзки с Иран в разговор с новия временен президент

Руският президент Владимир Путин се обади по телефона на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент (ОБНОВЕНА)

Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е претърпял "твърдо...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Служебното правителство ще обсъди доклад за изпълнението на държавния бюджет

Служебното правителство ще проведе редовното си седмично заседание, съобщиха...

Корабите на САЩ в Червено море работят с темпове, невиждани от Втората световна война

Военните кораби и екипажите, назначени на ръководената от САЩ...

Германия, Белгия и Нидерландия се борят с наводненията

Причината са падналите проливни дъждове

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg