https://www.gerb.bg/bg

Турция забранява уволненията на служители в засегнатите от земетресенията региони

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Турция стартира временна схема за подпомагане за изплащането на заплатите и забрани съкращенията на служители в десет окръга на страната, съобщава „Ройтерс“.

Целта е да предпази работниците и бизнеса от финансовите последствия от силните земетресения, които разтърсиха южната част на страната.

На 6 февруари земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер уби над 47 000 души, повреди или напълно разруши стотици хиляди сгради в Турция и Сирия и остави милиони без дом.

В Турция 865 000 души живеят в палатки, 23 500 – във фургони, а 376 000 са настанени в студентски общежития и места за настаняване извън зоната на земетресението.

Съгласно новия план за икономическо подпомагане на Анкара работодателите, чиито работни помещения са били „силно или умерено повредени„, ще се възползват от помощ за частично покриване на заплатите на работниците, чието работно време е било съкратено.

Въведена е и забрана за съкращения на служители в десет засегнати от земетресението окръга, където е в сила извънредно положение.

Бизнес групи и икономисти изчислиха, че земетресението може да струва на Анкара до 100 млрд. долара за възстановяване на жилища и инфраструктура и да намали с 1% до 2% икономическия растеж тази година.

Ердоган обеща бързо да бъдат предприети мерки за възстановяване след земетресенията, въпреки че експертите се опасяват, че това може да е рецепта за ново бедствие, ако стъпките за безопасност бъдат пренебрегнати в бързината.

На власт от две десетилетия, Ердоган е изправен пред президентски и парламентарни избори през май, въпреки че бедствието може да доведе до отлагане на вота.

Още преди земетресенията социологически проучвания показаха, че турският лидер е под натиск заради кризата с разходите за живот, която може да се влоши, тъй като бедствието е засегнало селскостопанското производство.

Мерките на правителството за контрол на информацията за земетресенията бяха посрещнати с обществен гняв.

Миналата седмица турската полиция задържа десетки хора, обвинени във всяване на страх и паника чрез „споделяне на провокативни публикации“ за земетресението в социалните мрежи.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кола уби възрастна жена на тротоар в Сливен

След опит да избегне удар с друг автомобил

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg