Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Дождь“ уволни водещ за думи за подпомагане на руските военни

Телевизионният канал „Дождь“ (вписан в списъка на „чуждестранните агенти“ в Русия) съобщи, че е спрял да си сътрудничи с телевизионния водещ Алексей Коростелев. Ден по-рано журналистът заяви в пряк ефир, призовавайки зрителите да пишат за нарушения на мобилизацията, че телевизионният канал ще може да помогне на руските военнослужещи с оборудване на фронта.

Решихме да прекратим сътрудничеството си с Алексей Коростелев от днес. Това е много трудно решение за нас, но ръководството на „Дождь“ смята, че то е единственото правилно и възможно„, заяви в предаването ръководителят на информационната служба на канала Екатерина Котрикадзе.

След шумния скандал двама известни журналисти – Владимир Роменски и Маргарита Лютова – обявиха, че спират да сътрудничат на „Дождь“ в знак на протест срещу решението на ръководството на канала, пише руската редакция на BBC. Роменски обяснява, че е бил главен продуцент на Коростелев по време на вечерната новинарска програма и споделя отговорността за казаното в ефир, но и че дежурният редактор му е казал „да си сложи значката и револвера на масата„. Роменски заявява, че не е съгласен с решението на ръководството на телевизионния канал.

Лютова също така смята, че хората имат „правото да сгрешат, а и правото да дадат обяснение, преди да бъдат уволнени“.

В четвъртък вечерта, по време на живото предаване „Тук и сега„, Коростелев, прочитайки в ефир молба от редакторите да се изпращат сигнали за нередности при мобилизацията, добави, очевидно от свое име: „Надяваме се, че много военнослужещи са успели да си помогнат с оборудване и основни удобства на фронта.“

След като в петък вечерта избухна скандал, фразата беше премахната от предаването, а главният редактор на канала Тихон Дядко, също вписан в списъка на чуждестранните агенти в Русия, се извини. Той заяви, че забележката на Коростелев е „подвеждаща за зрителите“ и „създава впечатлението, че Дождь“ се занимава с подпомагане на руската армия“.

В тази връзка е важно да се отбележи следното: телевизионният канал не е участвал, не участва и няма да участва в подпомагането на оборудването на руската армия – на фронта или извън него„, пише Дядко в своя канал в Telegram.

В петък вечерта самият Коростелев коментира скандала: „Не изпращам пари на руската армия за хеликоптери или дори за чорапи и не съм призовавал за това. Думите бяха извадени от контекста. Съжалявам ли за гладуващите мобилизирани (за тях ставаше дума), изоставени от всички? Да. Красив ли е Путин? Не. Вододелът изглежда минава някъде тук. Помагам ли на мобилизираните хора? Само като говорим за тях.

След руското нахлуване в Украйна и въвеждането на санкции в Наказателно производство за разпространение на „военни фалшификати“, под които руските власти разбират едва ли не всяка информация за войната, която се разминава с официалните доклади на Министерството на отбраната, „Дождь“ първо спря работата си, а след това и напусна Русия. В Русия уебсайтът на канала е блокиран от Главната прокуратура. Каналът се излъчва от Рига и има студиа в Амстердам, Тбилиси и Париж.

Уволнението, ако ще спаси телевизионния канал и ще позволи на колегите ми да продължат да работят, не съм против„, подчерта Коростелев, визирайки работата на телевизионния канал в Рига.

В Латвия

Излъчването на канала вече няколко пъти е било повод за недоволство от страна на латвийските надзорни органи и длъжностни лица. Вчера бе обявено, че латвийският Национален съвет за електронни медии (NEPLP) е глобил телевизионен канал с 10 хил. евро за това, че е показал в ефир карта с анексирания Крим, отбелязан като руски, и думите „нашата армия“ по отношение на руската армия.

Организацията заяви, че това е второто нарушение от страна на телевизионния канал. Ако има три „сериозни нарушения“, Съветът има право да отнеме лиценза за излъчване в Латвия.

„Дождь“ спря работа в Русия в началото на март, след като журналистите в страната бяха заплашени от наказателна отговорност по новия член от Наказателния кодекс за „военните фалшификати“. По-късно каналът успя да получи разрешение за работа в Латвия, където руските държавни телевизионни канали са забранени заради пропаганда.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

Лондон: Русия набира войници и от окупираните украински райони

Установеният от Русия губернатор на Запорожка област издаде указ...

Бенямин Нетаняху: Прекратяването на войната в Газа сега ще запази Хамас на власт

Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки...

Русия е нанесла щети за над 1 млрд. долара на украинската енергетика

Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните...

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

Русия съобщи за превземането на Очеретино

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Хамас са решени да постигнат споразумение, „но не на всяка цена“

Втори ден започва за преговорите за примирие в Кайро,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Сергей Шойгу иска по-бързо и повече оръжия

Необходимо е да се увеличи обемът и качеството на...

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg