Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българските общини с все по-ограничен капацитет

Българските общини все по-трудно реализират процедури по Закона за обществените поръчки. Проблемът е свързан, както с все повече ограничаващия се административен капацитет на българските общини, така и с намаляване на интереса и възможностите за реализиране на обществени поръчки от страна на реалния сектор. Това заяви Галин Дурев при представянето на проекта „Мониторинг за политики за гражданско участие и прозрачност в местната власт“, реализиран от Института за социална интеграция с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“. Проектът изследва прозрачността в местната власт и гражданското участие в различни по характер и големина общини от всички части на България.

Участниците в проекта се обединиха около мнението, че има сериозен напредък по темата „Прозрачност“ при българските общини за последното десетилетие, който се дължи и на развитието на новите информационни технологии. Според Невена Алексиева общините не препятстват гражданското участие в местната власт, въпреки че има какво още да се желае, но самите граждани не са достатъчно активни. Боян Балев обърна внимание на това, че прякото участие на гражданите в работата на общинските съвети в градовете с районно деление е трудно осъществима на практика и в големите градове местните парламенти са по-далеч от реалните проблеми на хората, което може да се промени със създаване на съвети в самите райони.

Габриела Величкова на свой ред анализира задълбочено работата на местната власт в социалните мрежи, като обърна внимание на това, че изключителната активност се съчетава с определена липса на последователност и акцент върху личностното начало на кмета, а не върху институциите на местната власт. Преподавателят в Университета за национално и световно пространство Александър Димитров направи подробен анализ на фокус групите и мнението на хората в различните изследвани общини, като открои едно по-скоро общо недоволство от развитието на общините, което в много случаи не е свързано само с дейността на местната власт. Хората искат и очакват много сериозни позитивни промени в цялото си битие.

Бившият общински съветник в Столичния общински съвет Николай Белалов разказа за своите наблюдения по казуса със столицата София, която също е една от изследваните общини. Той подчерта, че макар Столична голяма община да е една отношението към гражданите варира според района, както и общото качество на управлението. Въпреки че са със сравнително ограничени правомощия, районните кметове могат да влияят върху процесите на съответната територия и тяхната работа също е обект на позитивни, но по-често на негативни, оценки.

Поканените на представянето на проекта граждани, представители на местната власт и различни граждански организации също споделиха свои идеи, мнения и впечатления за развитието на местната власт. Като сериозен проблем се откроиха регионалните диспропорции, както и перманентно намаляващия административен капацитет на общините, който е свързан с дефицита на кадри, особено в по-малките общини. Изрази се и мнение, че най-малките общини с население около хиляда души не би следвало да продължат своето функциониране. Но наблюденията на всички участници в събитието по-скоро показват, че качеството на управлението не зависи от размера на общината, а от способностите най-вече на съответните кметове.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

14 жертви и десетки ранени при катастрофа с автобус в Мексико

Превозното средство се е преобърнало на пътя

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg