Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ирак засилва охраната на границите си

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съветът за сигурност към иракското правителство реши да предприеме редица мерки за засилване на защитата на границите на републиката в светлината на ударите, които иранските и турските въоръжени сили нанесоха в Иракски Кюрдистан. Това съобщи информационната агенция INA, позовавайки се на Яхия Расул, говорител на главнокомандващия на въоръжените сили на Арабската република.

Той заяви, че членовете на съвета са обсъдили нападенията, извършени от тези страни, нарушенията на границите на Ирак и ударите, засегнали части от Иракски Кюрдистан, „които предизвикаха ужас сред населението и нанесоха вреди на него и имуществото му“.

За да се сложи край на тези враждебни действия, каза Расул, Съветът реши, наред с дипломатическите мерки, да създаде план за пренасочване на гранични войски за „поддържане на нулевата линия“ по границите с Турция и Иран, да предостави на командването на тези войски необходимата логистична подкрепа, да укрепи бойните способности на личния състав и да осигури финансиране и оборудване.

Освен това иракските власти ще преразпределят човешките ресурси на Министерството на вътрешните работи на републиката за укрепване на граничните пунктове, както и за координиране на действията с кюрдското автономно правителство и паравоенните части пешмерга (кюрдски паравоенни сили).

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операциите на турските въоръжени сили в Северна Сирия и Ирак ще бъдат „само началото“. Той отбеляза, че Анкара е решена да защити границите си и има право „да се грижи сама за себе си“.

На 20 ноември турското министерство на отбраната обяви началото на операция „Мечи нокът“. Анкара смята, че Кюрдската работническа партия в Сирия е замесена в терористичната атака в центъра на Истанбул от 13 ноември.

Ердоган заяви, че операцията е започнала в резултат на „отказа“ на Руската федерация по споразумението от Сочи от 2019 г. да изпълни обещанията си да изтегли кюрдските формирования от границата на републиката.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Главчев отменя решението за строеж на частна детска болница „Мама и аз“

Служебният премиер Димитър Главчев отмени приетото решението от 30...

Взрив на газова бутилка рани 7-годишно дете и прабаба му в Хасково

7-годишно дете и прабаба му са пострадали при причинен...

ЕС разследва Meta за руската дезинформация преди евроизборите

Очаква се регулаторите на Европейския съюз да започнат разследване...

Финландия не изключва Русия да тества член 5 на НАТО

Малко вероятно е Русия да тества клаузата за взаимна...

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

Тръмп: Париж и Лондон са неразпознаваеми!

Лондон и Париж са "отворили вратите си за джихада",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img