Ирак засилва охраната на границите си

Екип на News24sofia.eu

Мерки от правителството в Багдад

Views 2818
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съветът за сигурност към иракското правителство реши да предприеме редица мерки за засилване на защитата на границите на републиката в светлината на ударите, които иранските и турските въоръжени сили нанесоха в Иракски Кюрдистан. Това съобщи информационната агенция INA, позовавайки се на Яхия Расул, говорител на главнокомандващия на въоръжените сили на Арабската република.

Той заяви, че членовете на съвета са обсъдили нападенията, извършени от тези страни, нарушенията на границите на Ирак и ударите, засегнали части от Иракски Кюрдистан, „които предизвикаха ужас сред населението и нанесоха вреди на него и имуществото му“.

За да се сложи край на тези враждебни действия, каза Расул, Съветът реши, наред с дипломатическите мерки, да създаде план за пренасочване на гранични войски за „поддържане на нулевата линия“ по границите с Турция и Иран, да предостави на командването на тези войски необходимата логистична подкрепа, да укрепи бойните способности на личния състав и да осигури финансиране и оборудване.

Освен това иракските власти ще преразпределят човешките ресурси на Министерството на вътрешните работи на републиката за укрепване на граничните пунктове, както и за координиране на действията с кюрдското автономно правителство и паравоенните части пешмерга (кюрдски паравоенни сили).

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операциите на турските въоръжени сили в Северна Сирия и Ирак ще бъдат „само началото“. Той отбеляза, че Анкара е решена да защити границите си и има право „да се грижи сама за себе си“.

На 20 ноември турското министерство на отбраната обяви началото на операция „Мечи нокът“. Анкара смята, че Кюрдската работническа партия в Сирия е замесена в терористичната атака в центъра на Истанбул от 13 ноември.

Ердоган заяви, че операцията е започнала в резултат на „отказа“ на Руската федерация по споразумението от Сочи от 2019 г. да изпълни обещанията си да изтегли кюрдските формирования от границата на републиката.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Кметът на Атина облага туристите с нов данък

Помощ за общинската хазна