Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ирак засилва охраната на границите си

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съветът за сигурност към иракското правителство реши да предприеме редица мерки за засилване на защитата на границите на републиката в светлината на ударите, които иранските и турските въоръжени сили нанесоха в Иракски Кюрдистан. Това съобщи информационната агенция INA, позовавайки се на Яхия Расул, говорител на главнокомандващия на въоръжените сили на Арабската република.

Той заяви, че членовете на съвета са обсъдили нападенията, извършени от тези страни, нарушенията на границите на Ирак и ударите, засегнали части от Иракски Кюрдистан, „които предизвикаха ужас сред населението и нанесоха вреди на него и имуществото му“.

За да се сложи край на тези враждебни действия, каза Расул, Съветът реши, наред с дипломатическите мерки, да създаде план за пренасочване на гранични войски за „поддържане на нулевата линия“ по границите с Турция и Иран, да предостави на командването на тези войски необходимата логистична подкрепа, да укрепи бойните способности на личния състав и да осигури финансиране и оборудване.

Освен това иракските власти ще преразпределят човешките ресурси на Министерството на вътрешните работи на републиката за укрепване на граничните пунктове, както и за координиране на действията с кюрдското автономно правителство и паравоенните части пешмерга (кюрдски паравоенни сили).

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че операциите на турските въоръжени сили в Северна Сирия и Ирак ще бъдат „само началото“. Той отбеляза, че Анкара е решена да защити границите си и има право „да се грижи сама за себе си“.

На 20 ноември турското министерство на отбраната обяви началото на операция „Мечи нокът“. Анкара смята, че Кюрдската работническа партия в Сирия е замесена в терористичната атака в центъра на Истанбул от 13 ноември.

Ердоган заяви, че операцията е започнала в резултат на „отказа“ на Руската федерация по споразумението от Сочи от 2019 г. да изпълни обещанията си да изтегли кюрдските формирования от границата на републиката.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ разкритикуваха подкрепата на Китай за руската отбранителна индустрия, съобщава...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Иран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина

Иран може да преразгледа своята "ядрена доктрина" на фона...

Русия: Осем жертви след украински обстрел по Запорожка област

Евгений Балицки, високопоставен руски служител в Запорожка област на...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Росен Плевнелиев: Грешка ще е Радев да направи партия

Плащаме милиарди от джоба си заради политическата нестабилност. Това...

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img