Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ново посегателство срещу българския културен клуб в Охрид

За пореден път е извършено посегателство срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид, съобщи БГНЕС.

Клубът е с разбити прозорци, след като по тях са хвърляни камъни. Инцидентът се е случил тази нощ около 2:00 ч. Кадри от вътрешността на клуба показват множество стъкла по пода.

Това не е първото посегателство срещу български клуб в РСМ. На 12 октомври неизвестен вандал счупи с брадва табелката на културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Дни преди това няколкостотин души скандираха „българи татари и фашисти“ и замерваха сградата с яйца и камъни. През юни пък беше подпалена входната врата на клуб „Ванчо Михайлов“ в Битоля, а извършителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда.

На 17 октомври депутатите от парламента на РС Македония одобриха да се внесе по съкратена процедура предложеният от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, а предложението бе прието с пълно единодушие от всички присъстващи 84 депутати без нито един „против“ или „въздържал се“.

По информация на агенцията миналата седмица лидерът на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е съобщил, че е внесъл в парламента на РСМ предложение да бъдат затворени незабавно българските клубове в Северна Македония като реципрочна мярка заради затварянето на македонския културен клуб в Благоевград, но след импровизираното „отваряне“ на клуба в Благоевград в присъствието на генералния секретар на президента Стево Пендаровски и на Мицкоски, въпросният въобще не е заработил и оттогава е заключен. Освен това въпросният е частно финансиран проект и като такъв нито регионалната община, нито други държавни органи или институции могат да вземат отношение относно функционирането му. Въпросната инициатива е предмет на частна договорка между собственика на имота и наемателя и органите на държавата нямат никаква намеса по отношение на нея, пише още БГНЕС. 

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Великобритания арестува четирима с кокаин на стойност 40 милиона паунда

Четирима мъже бяха арестувани, след като кокаин на стойност...

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Радев иска повече пари за отбрана и отчет от Главчев за частната болница

Войската ни винаги е била стожер на държавността. Това...

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден (ОБНОВЕНА)

"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

Взрив на газова бутилка рани 7-годишно дете и прабаба му в Хасково

7-годишно дете и прабаба му са пострадали при причинен...

Киргизстан съветва гражданите си временно да избягват да пътуват до Русия

Министерството на външните работи на Киргизстан съобщи в четвъртък,...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

„Четири Лапи“ призовават за грижа към животните с 5 съвета преди празниците

С идването на Великден нараства рязко и потреблението на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg