https://www.gerb.bg/bg

Израел спря Ал-Джазира

Снимка: iStock

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал Джазира в Израел в неделя на фона на войната в Газа. Решението е взето с основание, че катарската телевизионна мрежа „заплашва националната сигурност“, предава Ройтерс.

Ал Джазира нарече хода „криминално действие“ и отхвърли обвинението, че мрежата застрашава сигурността на Израел като „опасна и нелепа лъжа“, която излага на риск нейните журналисти.

Каналът заяви, че си запазва правото да „преследва всяка правна стъпка„.

Израелските доставчици на сателитна и кабелна телевизия спряха излъчването на Ал Джазира след решението на правителството. Министерството на комуникациите съобщи, че е в ход полицейска акция срещу телевизията.

Мрежата е финансирана от катарското правителство и е критична към военната операция на Израел в Газа, откъдето предава денонощно през цялата война.

Каналът за подстрекателство Ал Джазира ще бъде затворен в Израел„, написа Нетаняху в социалните медии след единодушното гласуване на кабинета.

В изявление на правителството се казва, че министърът на комуникациите на Израел е подписал заповеди за „незабавни действия“, но поне един депутат, който подкрепи затварянето, каза, че Ал Джазира все още може да се опита да го блокира в съда.

Мярката, се казва в изявлението, ще включва затваряне на офисите на Ал Джазира в Израел, конфискуване на оборудване за излъчване, прекъсване на канала от кабелни и сателитни компании и блокиране на уебсайтовете му. Не се споменават операциите на Ал Джазира в Газа.

Към момента няма официален коментар от катарското правителство.

Ал Джазира по-рано нарече израелските усилия за ограничаване на дейността му „ескалация“ и каза в изявление в началото на април, че „то идва като част от поредица от систематични израелски атаки, за да заглушат Ал Джазира„.

В него се казва, че израелските власти умишлено са набелязали и убили няколко от журналистите, включително Самер Абу Дакка и Хамза Ал Дадух, и двамата убити в Газа по време на конфликта. Израел заяви, че не атакува журналисти.

Катар създаде Ал Джазира през 1996 г. и гледа на мрежата като на начин за укрепване на глобалния си профил.

Медийната мрежа на Ал Джазира категорично осъжда и заклеймява този престъпен акт, който нарушава човешките права и основното право на достъп до информация„, се казва в изявление на мрежата. „Ал Джазира потвърждава правото си да продължи да предоставя новини и информация на своята глобална публика.“

Службата на ООН по правата на човека също разкритикува затварянето.

Съжаляваме за решението на кабинета (на Израел) да затвори Ал Джазира в Израел„, се казва в социалната мрежа X. „Свободните и независими медии са от съществено значение за осигуряване на прозрачност и отчетност. Сега, още повече предвид строгите ограничения върху репортажите от Газа, свободата на изразяване е ключово човешко право. Настоятелно призоваваме правителството да отмени забраната.“

Израелският парламент ратифицира миналия месец закон, позволяващ временно затваряне в Израел на чуждестранни телевизионни оператори, считани за заплаха за националната сигурност.

Законът позволява на Нетаняху и неговия кабинет по сигурността да затворят офисите на мрежата в Израел за 45 дни, период, който може да бъде подновен, така че може да остане в сила до края на юли или до края на големите военни операции в Газа.

Катар, където са базирани няколко политически лидери на Хамас, се опитва да посредничи за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, което може да спре войната в Газа.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици във Варна

Повдигнаха обвинения на трима мъже за разпространение на наркотици,...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Лидер на турската мафия е задържан в Гърция

Рамазан Байгара, лидер на престъпна организация, издирван с червена...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg