https://www.gerb.bg/bg

90% от лекарите и 84% от пациентите искат хартиена и ел. рецепта

Снимка: архив БГНЕС

Български лекарски съюз представи проучване за нагласите на българите за въвеждане на електронна рецепта. Изследването бе представено по време на пресконференция на Българския лекарски съюз в пресклуба на БТА на тема: „Едновременното използване на хартиена и електронна рецепта – ползи за лекари и пациенти„.

Проучването е на „Тренд“, направено между 3-10 юни 2022 г., финансирано от БЛС. Според него – на въпрос „Дали гражданите са чували за електронната рецепта?“ – отговорът е, че 75% са чули, на втори – „Трябва ли да се премине изцяло на ел. рецепта – 20% смятат, че „да“, 10% – искат само хартиени рецепти, 58% искат паралелно въвеждане и 11% не могат да преценят. Проучването посочва, че 84% от посетителите при джипи настояват да останат двете възможности за издаване на рецепти – хартиена и електронна. На въпрос „Купували ли сте антибиотик без рецепта?“ – 44% отговарят с „да“, 53% – „не“. 55% от интервюираните са чували от близък да се купува такъв.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров сигнализира добави, че 90% от българските лекари искат да останат и двата варианта. БЛС иска промяна обаче за изписването на антибиотици заради отпускането им от аптеки. Маджаров съобщи, че БЛС иска промяна в Наредба 4, в която да се засегнат и фармацевтите, сега имало рестрикции само спрямо лекарите.

Също – на въпрос „Заменят ли се лекарства в аптеката“, българите са отговорили – 41% „да“, 95% казват, че е било обяснено от фармацевта. При пазаруване в аптека гражданите отговарят, че в 35% от случаите фармацевтът не ги консултира, в 50% – ги консултира. На въпроса „Има ли денонощна аптека? – 46% казват, че няма и в добавка: „При липса трябва ли лекарят да има лекарства?“, 61% смятат, че трябва. От БЛС уточняват обаче, че на този отговор фармацевтите реагират изключително остро.

Д-р Христо Шивачев от БЛС посочи, че все пак една част от болничната помощ извършва консултации на бланки. Д-р Николай Брънзалов, зам.- председател на БЛС добави, че лекарят не може винаги на 100% да издаде електронна рецепта и трябва да има свобода да прегледа пациента и да прецени състоянието му. По думите му „рязкото навлизане на електронната рецепта ще ограничи и правото на лекарите да практикуват професията си“. Ние сме категорично за въвеждане на ел. рецепта на 100% за зелена и жълта рецепта“, каза в отговор на въпрос Брънзалов.

В заключение Иван Маджаров даде за пример как действа ел. рецептата в другите страни – двата варианта съществуват във всички европейски държави, с изключение на Естония, а в страни като Дания, Швеция, Финландия има 90% използваемост на ел. рецепти. Маджаров каза, че дигитализацията не премахва необходимостта от посещението на лекарски кабинет. БЛС поставя днес и втори въпрос – за попълването на пациентското досие. От там смятат, че фармацевтът е в задължение, при изпълняване на рецептите. БЛС предлага при постъпване на хартиена рецепта магистър-фармацевтът да попълва данните, да запази и хартията в аптеката. „Лекарите продължават въпреки дигитализацията да съхраняват хартии в кабинетите си, въпреки че протестират – никой не го отменя“, сигнализира той. Маджаров пита още защо лекарите трябва да осигуряват неотложна помощ.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Италианската полиция разкри измамна схема с данъчни кредити

Италианската полиция разкри измама за милиарди евро за получаване...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Депутати си спретнаха бой в парламента в Тайван

Тайвански депутати се блъскаха, дърпаха и удряха в парламента...

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg