https://www.gerb.bg/bg

200 сигнала за пожари в страната за денонощие (ВИДЕО)

Видео: БГНЕС

През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в областите Бургас, Стара Загора и Хасково. Тези пожари вече са ликвидирани, но това не бива да ни успокоява, тъй като температурите остават високи. За това предупреди пред БГНЕС главен инспектор Александър Дамянов, началник на сектор „Публична осведоменост“.

Той посочи, че е в сила червен код за пожароопасност в югоизточната част на страната, а в по-голямата част от страната действа оранжев код, така че рискът от пожар остава висок.

По негови данни за изминалото денонощие са получени 200 сигнала, като около 160 от тях са за пожари, от тях 140 са за пожари в горски и полски площи.

Дамянов посочи, че от началото на годината са получени около 30 000 сигнала, като почти 20 000 са за пожари, в сравнение с миналата година, когато са получавани около 35 000.

Главният инспектор призова гражданите, ако забележат някои от признаците на пожар, огън, дим, мирис на изгоряло, да преценят обстановката.

Главен инспектор Александър Дамянов, началник на сектор „Публична осведоменост“, снимка: БГНЕС

Ако се чувстват застрашени, е необходимо да напуснат терена в посока, обратна на вятъра. Не на последно място да сигнализират на тел. 112, за да може ние своевременно да реагираме, да се отзовем на сигнала и да не допуснем разрастване на такива големи пожари„, обясни той.

По негови думи над 90% от пожарите са предизвикани от човек – вследствие на небрежност при боравене с открит огън или на техническа неизправност при горски и селскостопански територии.

Дамянов призова хората да спазват правилата за пожарна безопасност, особено днес и следващите няколко дни, когато температурите са високи, да не изхвърлят кибритени клечки, да не палят огън на открито, нито да си почистват дворовете, използвайки открит огън.

Главен инспектор Александър Дамянов, началник на сектор „Публична осведоменост“, снимка: БГНЕС

Той заяви, че метеорологичните условия оказват изключително влияние върху разпространението на пожари.

Има едно правило 30 – 30 – 30. Когато температурата на въздуха е 30 градуса или повече, влажността на въздуха е под 30% и скоростта на вятъра е 30 км/час или повече, разпространението на пожарите става неконтролируемо„, подчерта главният инспектор.

Междувременно стана ясно, че българският модул за наземно гасене на горски пожари с автомобили заминава за Гърция, за да окаже помощ в борбата с огнената стихия там.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Строителният бранш в Германия излиза на стачка за по-високи заплати

Днес в строителния бранш в Германия започнаха общонационални стачки. Според...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Лекарите обсъждат дали да транспортират Роберт Фицо до Братислава

Словашките лекари ще обсъдят възможността за транспортирането на премиера...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

МВР безсрочно, но усилено следи движението по пътищата

От МВР съобщават тази сутрин, че започват "специализирана полицейска...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg