https://www.gerb.bg/bg

Приеха Закона за ВЕИ

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите приеха на второ четене Закона за ВЕИ (законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници).

Той цели насърчаване на производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници в транспорта, възобновяеми течни и газообразни транспортни горива от небиологичен произход и рециклирани горива в транспорта, както и насърчаване на дейността на произвеждащите потребители и създаване на условия за подпомагане на тази дейност.

Предвижда се въвеждане и прилагане на механизми намаляване на административната и финансова тежест относно дейностите на произвеждащите потребители, включително чрез прилагането на нетно отчитане и виртуално нетно отчитане.

При дългосрочно планиране във връзка с въвеждане на национални схеми за подпомагане използването на енергия от възобновяеми източници се взимат предвид резултатите от изготвена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) оценка за ефективността на схемите за подпомагане за електрическа енергия от възобновяеми източници и тяхното въздействие върху различните групи потребители и върху инвестициите, решиха още законотворците.

Също така министърът на енергетиката, министърът на околната среда и водите, министърът на регионалното развитие и благоустройството и министърът на транспорта и съобщенията разработват План за определяне на зони за изграждане на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници. Разработването на Плана за определяне на зони за изграждане на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници, а именно вятърни, фотоволтаични и водни електрически централи на сушата, вятърни електрически централи в морето и фотоволтаични електрически централи във вътрешни водни обекти, ще се извършва при отчитане на националната цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия и с планираните инсталирани мощности за производство на електрическа енергия, определени в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на България. То ще се съобразява и с потенциала за производство на електрическа енергия от вятърна, слънчева и водна енергия в съответните зони, както и с прогнозираното потребление на електрическа енергия в страната.

Депутатите записаха, че министърът на енергетиката, министърът на околната среда и водите, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на транспорта и съобщенията и министърът на земеделието и храните разработват План за определяне на приоритетни зони за развитие на обекти за производство на енергия от възобновяеми източници. Планът се разработва с участието на Националния съвет по биологичното разнообразие и Националния експертен съвет по изменение на климата.

Според „Възраждане“ този закон е грешка, а целта била 700 милиона евро да бъдат усвоени от фирми на „Киро и Асен“.

Радослав Рибарски от ПП сподели, че хората искат сами да произвеждат електрическата си енергия и излишъкът да бъде присъединяван в мрежата. Именно за това става въпрос в този закон, увери депутатът.

Тук говорим в голяма степен за транспониране на директива, каза и Жечо Станков от ГЕРБ. Ако не я въведем в законодателството си, ще плащаме глоба от близо 1 милион лева месечно.

Със законопроекта се регламентират граждански енергийни общности, които могат да произвеждат, потребяват, съхраняват и продават енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), и по-точно – излишните количества енергия, като равнопоставен участник на пазарите на енергия включително чрез двустранни договори за закупуване на електрическа енергия. Ще могат и да могат да споделят в рамките на общността енергията, произведена от инсталации, притежавани от общността, при зачитане на правата и задълженията на членовете като потребители и имат достъп по недискриминационен начин до всички подходящи пазари на енергия.

Развитието на гражданските енергийни общности се насърчава чрез премахване на необоснованите относими регулаторни и административни пречки, чрез прилагане на изискванията на този закон при продажба на енергия и други енергийни услуги, както и чрез осигуряване на сътрудничество със съответния оператор на разпределителна мрежа и/или топлопреносно предприятие за преноса на енергията в общността. Те ще имат достъпност на всички потребители за участие в общности, включително енергийно бедни или уязвимите клиенти, както и ще им е гарантиран улеснен достъп до финансиране и информация.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хърватия има ново правителство

Хърватските депутати гласуваха в петък "за" ново правителство, което...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Опозицията в СОС очаква или оставка, или уволнение заради Патриарха

ГЕРБ иска и извънредно заседание на градския парламент

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg