https://www.gerb.bg/bg

Железопътна и пристанищна сделка обявяват САЩ, Индия, Саудитска Арабия и ЕС

Снимка: EPA/RAJAT GUPTA

Многонационална железопътна и пристанищна сделка, свързваща Близкия изток и Южна Азия, ще бъде обявена в събота в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Това обяви официален представител на Белия дом пред журналисти на годишната среща на върха на блока в Ню Делхи.

Сделката ще бъде от полза за страните с ниски и средни доходи в региона и ще позволи на Близкия изток да играе критична роля в глобалната търговия, обясни Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, цитиран от „Ройтерс“.

Пактът има за цел да свърже страните от Близкия изток чрез железопътна линия и да ги свърже с Индия чрез пристанище, подпомагайки потока на енергия и търговия от Персийския залив към Европа, като съкращава времето за доставка, разходите и използването на гориво.

Меморандум за разбирателство за сделката ще бъде подписан от Европейския съюз, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Съединените щати и други партньори от Г-20, каза Файнър.

„Смятаме, че свързването на тези ключови региони е огромна възможност“, допълни той. Все още не е ясна стойността на сделката.

Пактът идва в критичен момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да противодейства на натиска на Китай за глобалната инфраструктура на „Един пояс, един път„, като представя Вашингтон като алтернативен партньор и инвеститор за развиващите се страни в групата на Г-20.

Този ход идва на фона на усилията на САЩ за по-широко дипломатическо споразумение в Близкия изток, което би накарало Саудитска Арабия да признае Израел.

От гледна точка на САЩ, сделката помага за „намаляване на температурата в целия регион“ и „разглеждане на конфликт там, където го виждаме„, добави Джон Файнър.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Започна посещението на Путин в Китай

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в...

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Атентатът срещу Роберт Фицо – общоевропейски симптом?

Атентатът срещу премиера на Словакия Роберт Фицо е общоевропейски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg