Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски обвини Русия в „ядрен тероризъм“, припомни Чернобил

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи пореден призив към Европа за помощ след атаката срещу Запорожката атомна централа, съобщи АП.

Европа трябва да се събуди сега. Най-голямата ядрена станция в Европа гори. В момента руски танкове обстрелват ядрени съоръжения. Това са танковете, които имат термично зрение, така че знаят къде стрелят. Това заяви Зеленски.

За пожар в района на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожката, първи сигнализира кметът на украинския град Енергодар в пост във Facebook. Според Дмитро Орлов огънят е лумнал вследствие на руска атака. Минути по-късно информацията беше потвърдена и от президента на Украйна Володимир Зеленски, както и от външния министър Дмитро Кулеба.

Около два часа след изтичането на новината за пожара украинските служби, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че огънят всъщност е обхванал учебна сграда извън периметъра на реакторите.

Обръщам се към всички украинци и всички европейци към всички хора, които знаят думата Чернобил, които знаят колко страдания и жертви причини експлозията в атомната станция. Това беше глобална катастрофа. Стотици хиляди хора се бориха срещу последствията от него. Десетки хиляди хора бяха евакуирани, каза Зеленски.

Русия иска да го повтори, но шест пъти по-голямо. Европейци, моля, събудете се. Кажете на политиците си, че руските войски обстрелват Запорожска атомна електроцентрала, град Енерходар. Има 6 реактора. Шест. Един блок избухна в Чернобил, посочи украаинският президент.

Предупреждаваме всички, че нито една нация не е обстрелвала атомни електроцентрали. За първи път в историята на човечеството терористичната държава извършва ядрен тероризъм. Руските пропагандисти заплашиха да покрият света с ядрена пепел. Сега това не е заплаха. Това е реалност. Не знаем как ще свърши пожарът на гарата, кога ще стане експлозия, дай Бог, да не стане. Трябва да спрем руските войски. Кажете на вашите политици: Украйна е 15 ядрени блока. Ако има експлозия, това ще свърши за всички нас, краят на Европа, евакуацията на Европа. Само незабавните действия на Европа могат да спрат руските войски и да предотвратят смъртта на Европа в ядрена катастрофа, каза Зеленски.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Увеличават се жертвите на наводненията в Южна Бразилия

Продължаващите проливни дъждове в южния бразилски щат Рио Гранде...

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

Новият затвор в Самораново остави селото без вода

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със...

Хамас атакува района на граничен пункт между Газа и Израел

Най-малко седем души бяха ранени, след като Хамас изстреля...

Евростат: Увеличават се безработните младежи в България

Новите данни на Евростат за март 2024 година показват,...

Украйна взривила колаборационист в Бердянск (ВИДЕО)

В окупирания град Бердянск, разположен в Запорожка област, в...

Младеж от остров Крит остана без пръсти на ръката си след игра с пиратка на Великден

По време на Великденските тържества гърците не се отказват...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

С документален филм ЕП ни призовава да използваме гласа си на евроизборите (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=tMieWhQLq1U Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg