https://www.gerb.bg/bg

Защитават в облак видеата от изборите

Снимка: БГНЕС

Министерство на електронното управление и „Информационно обслужване“ показаха как ще се осъществява видеонаблюдението и видеозаснемането на предсрочните парламентарни избори на 2 април.

На пресконференция пред журналисти изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов представи платформата за видеоизлъчването, на която ще може да се наблюдава броенето на бюлетините на всяка една секция в края на изборния ден, както и телефонът, с който ще се осъществява. Платформата няма да бъде разположена в България, а в една от най-големите компании-гиганти, които предоставят „облачни услуги“.

Освен телефоните, които ще имат стойка, ще има и плик с инструкции, с които членовете на СИК трябва да се запознаят. Филипов поясни, че има два хартиени плика – синият ще е за събота – 1 април, който е и ден за размисъл, а зеленият – за неделя. Причината за наличието на синия плик е да бъде направена цялата процедура пробно, за да може в неделя всичко да работи и да няма технически проблеми. И в събота отново се сканира QR кодът. Тестът ще трае около за 10 секунди и има за цел да тества връзките на място. Зеленият плик, който ще се отвори в неделя на 2 април, трябва да стартира видеонаблюдението след края на изборния ден.

Позицията на телефона може да бъде регулирана така, както ще бъде удобно за излъчването на видеонаблюдението.

След като се зареди системата, което отнема около минута, ще е необходим QR кодът. След като се сканира кодът, излъчването на записа започва автоматично, като може да се изпълни процедурата колкото е необходимо. След като броенето на бюлетините приключи, се извършва чернова и после резултатите от изборите се нанасят в официален протокол. Накрая устройството се изключва и то трябва да бъде предадено така, както е получено – със стойката и с пликовете с инструкциите.

Паралелно с компютърната обработка, ще бъдат свалени записите от техническите устройства за всяка една СИК. Всички технически устройства са налични и са заредени батериите на 100%. Над 8 часа и половин запис и стриймване едновременно ще могат да се извършват в изборния ден, уточни Филипов на въпрос на News.bg.

Мобилните оператори не могат да дадат точен процент колко избирателни секции няма да имат обхват, но могат да бъдат 1 000 или 2 000.

Ивайло Филипов посочи, че може да има неограничени опити за хакерски атаки на платформата на видеонаблюдението, но затова е взето решение самата платформа да бъде извън България, за да се пресекат хакерските атаки. Филипов се надява, че чрез изградената инфраструктура държавата да отговори на техническите изисквания.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров обясни, че техническите устройства са 12 130, като е предвидено във всички регионални клонове на „Информационно обслужване“ да бъдат доставени резервни бройки – 5% от общия брой на техническите устройства. Членовете на СИК ще имат и телефон, на които да се обаждат, ако има някакви проблеми, както и горещ телефон, на който техническите служители да окажат помощ.

Тодоров напомни още, че независимо от краткото време, предизвикателствата и отчитането на факта, че видеонаблюдението и видеозаснемането за първи път се правят у нас, а в рамките на Европа само в Русия има такива действия, като организация сме се справили. Министерство на електронното управление се опитва да предложи вариант, който е най-щадящ за държавния бюджет. Близо 6.5 млн. лв. допълнително са предвидени за техническото обезпечаване на изборите, посочи той.

Тодоров обясни, че задачата да се осигури видеонаблюдение е била доста сложна и изисквала време. Трябвало да бъдат преодолени няколко сложни въпроса за решаване, тъй като не навсякъде има интернет покритие и телефонни оператори по отношение на територията на страната и разположението на всички изборни секции в страната.

Търсят се начини и е намерена логистиката за техническите устройства, уточни Тодоров.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Морето ни е чисто, но проблемът с липсата на кадри остава

Основният туристически поток по родното Черноморие си остават българите....

Атентатът срещу Фицо – политическо нападение или реваншизъм?

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Двама маскирани обраха автомивка в София (СНИМКА)

Двама маскирани обраха автомивка в оживен район в София,...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

В Световния ден на сестринството недостигът на кадри застрашително нараства

На 12-и май отбелязваме Световния ден на сестринството. Тази година...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

АПИ прекрати договора с „Т-СМАРТ ГЛОБАЛ“ ЕАД за събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договора с "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" ЕАД...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg