https://www.gerb.bg/bg

Южна Корея принуждава стачкуващите лекари да се връщат на работа

Снимка: Stock by Getty

Правителството на Южна Корея късно в петък публично нареди на най-малко 13 лекари, сред протестиращите за напускането на около 9000 медици заради план за реформа на здравната система, да се върнат на работа или ще бъдат наказани, съобщава „Ройтерс“.

Това е най-новият знак за продължаващата твърда позиция на южнокорейското правителство спрямо стажант-лекари, участващи в напускането или критикуващи плана за реформа, след като местната полиция нахлу в служители на лекарска асоциация в петък, официален празник в Южна Корея.

Министерството на здравеопазването публикува на уебсайта си номерата на лицензите и болниците на 13 лекари, като им нареди да се върнат на работа, или ще им бъде спрян лицензът, а може да бъдат изправени пред наказателни обвинения.

Имената на лекарите бяха частично редактирани, но поне някои изглежда бяха стажант-лекари, включително Парк Дан, ръководител на Корейската асоциация на стажанти и резиденти.

В петък властите засилиха натиска за прекратяване на протеста, като южнокорейската полиция започна акция срещу служители на Корейската медицинска асоциация.

Припомняме, че правителството даде четвъртък като краен срок, но повече от две трети от стажант-лекарите, или близо 9000, са пренебрегнали призива да се върнат на работа.

Медиците в страната протестират срещу плана на правителството да увеличи приема в медицински училища с около 65 процента.

Според правителството в Сеул има нужда от повече лекари за справяне с проблема със застаряващото население на страната. Според стачкуващите университетите не могат да се справят с толкова много нови студенти. Протестиращите посочват, че планът няма да разреши хроничния недостиг на лекари в някои ключови, но нископлатени области като педиатрията и спешните отделения.

Заместник-министърът на здравеопазването Парк Мин Су заяви, че правителството няма да търси дисциплинарна отговорност на стачкуващите лекари, ако те се върнат на работа до края на месеца. Той поясни, че тези, които не се съобразят в волята на правителството ще останат без медицински лиценз поне за три месеца.

Съгласно законодателството на Южна Корея правителството може да издава заповеди за връщане на работа на лекари и друг медицински персонал, когато има сериозни рискове за общественото здраве. Неподчинението може да доведе до глоба, затвор и отнемането на лиценз.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДФЗ дава 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) реши да...

Областният управител на Монтана спря решението за зелена зона

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов спря решение на...

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Северна Корея пак изстреля балистични ракети

Северна Корея изстреля множество балистични ракети с малък обсег...

Египет отхвърли предложението на Израел за отварянето на ГКПП „Рафах“

Египет отхвърли предложението на Израел двете страни да се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg